Skip to main content

27 august 2021

Trei insule primesc Premiul Insulei Responsabile UE pentru tranziția locală a energiei regenerabile

Loading

Comisia a anunțat că insula daneză este câștigătoarea ediției din 2020 a Premiului UE pentru Insula Responsabilă.  Aceasta a câștigat titlul ca recunoștință pentru soluțiile sale energetice inovatoare și contribuția sa la o Europă durabilă și prietenoasă cu clima. Premiul, anunțat în cadrul Zilelor europene de cercetare și inovare 2021, vine cu un premiu în numerar de 500.000 EUR finanțat de Horizon 2020, programul UE de cercetare și inovare (2014 – 2020). Premiul al doilea de 250.000 de euro a revenit insulei El Hierro, o parte din Insulele Canare din Spania, iar al treilea premiu de 100.000 de euro pentru insula Tilos din Grecia.

Peste 20 de milioane de cetățeni ai UE locuiesc pe insule. Aceste insule au adesea costuri energetice locale ridicate, dar pot beneficia de tranziția la surse regenerabile de energie în multe moduri, cum ar fi crearea de locuri de muncă locale și turismul durabil. Prin urmare, insulele sunt laboratoare de testare ideale pentru a dezvolta tehnologii energetice inovatoare și pot servi drept modele de tranziție energetică pentru comunitățile mici în general. Comisia Europeană a lansat Premiul pentru Insule Responsabile în 2019 pentru a recompensa realizările în producția locală de energie regenerabilă pentru electricitate, încălzire, răcire și transport pe insule.

Cei trei câștigători au arătat realizări importante în tranziția energiei curate și în implicarea comunităților lor locale în transformarea către sisteme de energie complet regenerabile.

https://ec.europa.eu/info/news/three-islands-receive-eu-responsible-island-prize-local-renewable-energy-transition-2021-jun-24_en

Share:

asistent
Atlas - Asistent