Skip to main content

27 noiembrie 2023

Regulamentul european privind identitatea digitală revizuit

Loading

Consiliul și reprezentanții Parlamentului European au ajuns la un acord provizoriu privind un nou cadru pentru o identitate digitală europeană (eID). Regulamentul revizuit constituie un pas fundamental pentru identitatea digitală în Europa, îndeosebi către obiectivele Deceniului Digital 2030 privind digitalizarea serviciilor publice. Conform noii legi, statele membre vor oferi cetățenilor și întreprinderilor portofele digitale pentru a-și conecta identitatea digitală națională cu dovezi ale altor atribute personale (de exemplu, permis de conducere, diplome, cont bancar). Cetățenii își vor putea dovedi identitatea și vor putea partaja documente electronice din portofelele digitale printr-un clic pe un buton de pe telefonul mobil.

De asemenea, tuturor cetățenilor UE li se va oferi posibilitatea de a accesa servicii online publice și private cu portofelul de identitate digitală în toată Europa, în deplină securitate și protecție a datelor cu caracter personal. Astfel, controlul utilizatorului asigură că numai informațiile care trebuie partajate vor fi partajate. Semnăturile electronice, modelul de afaceri al portofelului, mecanismele de validare gratuite pentru verificarea autenticității și valabilității portofelului și a identității părților, codul pentru portofele și coerența între portofel ca mijloc eID și schema în baza căreia este emis sunt câteva aspecte relevante ale noului regulament.

Legea revizuită clarifică domeniul de aplicare al certificatelor de autentificare web calificate (QWAC), care asigură că utilizatorii pot verifica cine se află în spatele unui site web, păstrând în același timp regulile și standardele de securitate din industrie.

Sursă – https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2023/11/08/european-digital-identity-council-and-parliament-reach-a-provisional-agreement-on-eid/.
Sursă foto:© Comisia Europeană

Share:

asistent
Atlas - Asistent