Skip to main content

02 septembrie 2021

Protejarea păsărilor de pericolele liniilor electrice

Loading

Europa găzduiește peste 500 de specii de păsări sălbatice, dar aproximativ o treime dintre ele sunt în pericol de dispariție. Adoptate în 1979 și revizuite în 2009, măsurile prevăzute în Directiva păsări ajută la protejarea și îmbunătățirea tuturor celor 500 de specii. Și Strategia UE pentru biodiversitate 2030 își propune să oprească și să inverseze declinul speciilor sălbatice, inclusiv păsările.

ENERGIA LIFE a protejat populațiile de păsări de a se ciocni cu liniile electrice. Am vorbit cu coordonatorul proiectului Marek Gális de la Raptor Protection din Slovacia pentru mai multe.

Cum a început LIFE ENERGY?

În țara mea, 80% dintre decesele păsărilor sunt cauzate de electrocutare și 20% după coliziuni. Cu ani în urmă, atenția noastră se concentra asupra numărului de păsări electrocutate, dar am observat că mai multe specii de păsări mureau din cauza accidentelor. Acest lucru nu a fost niciodată studiat sistematic în Slovacia, așa că ne-am propus să găsim date fiabile despre coliziuni și să venim cu modalități de a le împiedica să se întâmple.

Ce ai făcut pentru a proteja păsările?

Lucrarea noastră a avut loc în câmpiile slovace. Această zonă este atractivă pentru multe specii de păsări, cum ar fi vulturul imperial, baltă mare, rola și șoimul cu picior roșu, deoarece are o mulțime de râuri și habitate importante de păsări. De asemenea, este destul de industrial, ceea ce înseamnă că există multe linii electrice.

Mai întâi am venit cu o metodă unică pentru a identifica cele mai periculoase secțiuni. Aceasta a presupus instruirea a 80 de asistenți de teren care au studiat 6 235 km de linii electrice. Au venit cu 65 000 de înregistrări și peste 140 000 de fotografii. Aceste date ne-au ajutat să stabilim cât de aproape erau păsările de liniile electrice și ce specii mureau. Pe baza acestor date și a informațiilor biologice și peisagistice, am putut identifica care secțiuni ale liniilor erau cele mai periculoase.

Am dezvoltat planuri pentru companiile energetice pentru a se încadra în aceste segmente periculoase. Odată instalat, am observat care a fost impactul.

De asemenea, am plantat o mulțime de copaci situați lângă secțiuni periculoase. Acești copaci sunt mai înalți decât stâlpii electrici și înseamnă că, după ce păsările zboară peste copaci, de obicei evită coliziunile.

Am ajutat la dezvoltarea unei drone unice care poate instala devioane de zbor pentru păsări. Și am construit 40 de cuiburi artificiale pentru vulturul imperial, buză comună, bufniță vultură și turmă comună. Am așezat 55 de cutii cuib pentru șoimul Saker pe mai mulți stâlpi.

De asemenea, am înființat centre de salvare și voliere pentru îngrijirea păsărilor rănite.

Nu a existat o veveriță de pământ europeană suficientă pentru a se hrăni păsările, așa că am crescut numărul acestora prin creșterea habitatului adecvat pe două situri.

Care a fost impactul?

Am observat 42 000 de reacții ale păsărilor, iar marea majoritate au zburat deasupra stâlpilor. Aproximativ 9 000 de devieri au fost amplasați pe 82 km dintre cele mai periculoase linii electrice – protejează 700 de păsări de coliziuni în fiecare an.

Aproximativ 2 600 de păsări rănite au fost îngrijite, iar jumătate dintre ele s-au întors în sălbăticie.

Înainte de proiectul nostru, companiile energetice trebuiau să instaleze deviatoare de zbor pentru păsări de-a lungul unor secțiuni întregi de linii electrice. Dar metoda noastră le economisește foarte mulți bani, deoarece acum trebuie să acopere doar o fracțiune din cele mai riscante zone.

Și multe alte companii energetice folosesc acum metodologia și liniile directoare, mai ales atunci când construiesc rețele noi.

Abordarea noastră poate fi utilizată de alte țări și poate proteja multe specii de păsări diferite.

În cele din urmă, am efectuat o mulțime de comunicări – mai mulți oameni sunt acum conștienți de pericolele cu care se confruntă aceste păsări.

Ce urmeaza?

Lucrăm la un nou proiect numit LIFE Danube Free Sky care implică 15 parteneri din șapte țări. Proiectul prezintă o soluție pentru numeroasele specii de păsări care interacționează cu liniile electrice de-a lungul unor coridoare de migrație importante, locuri de oprire și locuri de iernare de pe Dunăre.

https://cinea.ec.europa.eu/news/protecting-birds-dangers-power-lines-2021-09-01_en

Share:

asistent
Atlas - Asistent