Skip to main content

29 iulie 2021

Propunere pentru un cadru european de interoperabilitate pentru orașele și comunitățile inteligente (EIF4SCC)

Loading

Scopul EIF4SCC este de a oferi liderilor administrațiilor locale din UE definiții, principii, recomandări, cazuri practice de utilizare extrase din orașe și comunități din întreaga Europă și nu numai, precum și un model comun pentru a facilita furnizarea de servicii către public în toate domeniile, orașele, regiuni și granițe.

În semn de recunoaștere a importanței interoperabilității și a provocărilor specifice pe care le prezintă într-un context de oraș, Comisia (DG DIGIT și DG CONNECT) i-a numit pe Deloitte și KU Leven să pregătească o Propunere pentru un cadru european de interoperabilitate pentru orașele și comunitățile inteligente . În timp ce există un FEI pentru guvernare electronică din 2010, aceasta este prima dată când conceptele și ideile dezvoltate acolo au fost adaptate contextului local.

Scopul EIF4SCC este de a oferi liderilor administrației locale din UE definiții, principii, recomandări, cazuri practice de utilizare provenite din orașe și comunități din întreaga Europă și nu numai, precum și un model comun pentru a facilita furnizarea de servicii către public în domenii, orașe, regiuni și granițe.

Cadrul a fost dezvoltat prin consolidarea și găsirea complementarităților cu inițiativele anterioare și în curs, precum mișcarea Living-in.EU , Cadrul european de interoperabilitate (FEI) din 2017 , Mecanismele minime de interoperabilitate (MIMs Plus) și rezultatele inițiativelor finanțate de UE. (de exemplu, elemente de construcție digitale ale Facilității pentru conectarea Europei (CEF) , piața orașelor inteligente , provocarea orașelor inteligente , parteneriatul de tranziție digitală în cadrul agendei urbane) și proiecte finanțate de UE ( sincronicitate , triunghi etc.).

 De ce orașele și comunitățile au nevoie de interoperabilitate?

EIF4SCC își propune să ofere un cadru generic de interoperabilitate de toate tipurile și modul în care poate contribui la dezvoltarea unui oraș inteligent. Acest lucru va pregăti calea pentru servicii pentru cetățeni și afaceri care să fie oferite nu numai într-un singur oraș, ci și între orașe, regiuni și peste granițe .

EIF4SCC include trei concepte (interoperabilitate, oraș inteligent sau comunitate, EIF4SCC), cinci principii (pe baza declarației Living-in.EU ) și șapte elemente (constând din cele cinci componente ale interoperabilității, un strat transversal – Serviciu integrat Guvernare și un strat fundamental de guvernare a interoperabilității).

Sursa: Proposal for a European Interoperability Framework for Smart Cities and Communities (EIF4SCC) | Shaping Europe’s digital future (europa.eu)

Share:

asistent
Atlas - Asistent