Skip to main content

22 septembrie 2021

Promovarea schimbului de cunoștințe industrie-mediul academic prin echipe de co-creație

Loading

21 September 2021

Comisia a testat un nou concept pentru a promova schimbul și adoptarea de cunoștințe bazate pe cerere între industrie și mediul academic: înființarea de echipe internaționale de co-creare de studenți și cercetători pentru a aborda provocările companiilor de cercetare și inovare. Un studiu de fezabilitate publicat recent arată avantajul.

Interacțiunile industrie-mediul academic sunt cheia valorizării cunoștințelor. Încurajează un schimb reciproc avantajos între generatorii de cunoștințe și actorii din afaceri, stimulează investițiile private în cercetare, conduc la mai multe invenții și brevete, facilitează fluxul de tehnologii și talente de ultimă generație în companii, sporesc abilitățile cercetătorilor și studenților și înțelegerea nevoilor pieței , și să alimenteze o mentalitate antreprenorială.

În conformitate cu noul Spațiu European de Cercetare (ERA) și Agenda Europeană a Competențelor (European Skills Agenda), studiul a testat fezabilitatea unui model bazat pe co-creație într-o configurație la nivel european care completează schemele de colaborare existente între universități și întreprinderi. Au fost înființate cinci echipe internaționale de studenți, cercetători și reprezentanți ai întreprinderilor. Au urmat un proces structurat ghidat de facilitatori experți, care a combinat elemente de gândire de proiectare, previziune strategică și gândire de sistem, valorificând creativitatea din diversitatea echipei.

Echipele au explorat provocările legate de fenomenele relevante pentru afaceri și societate, cum ar fi economia platformelor, sursele alternative de energie, inteligența artificială, modelele de afaceri și comportamentul și valorile viitorului consumator. Procesul de co-creare a produs scenarii concrete, precum și concepte de produse și servicii pentru a ajuta companiile participante să își conducă cu succes afacerea și să depășească provocările.

Studenții care au participat la echipele de co-creație au fost foarte mulțumiți. Aceștia își pot dezvolta abilitățile personale, în special legate de creativitate, colaborare, antreprenoriat și gândire critică și în ceea ce privește prezentarea unei imagini pozitive în fața viitorilor angajatori. Companiile participante au apreciat experiența și au considerat că echipa de co-creație este un instrument semnificativ nou în dezvoltarea afacerii și în construirea interacțiunilor cu mediul academic.

Studiul arată clar că experiența de co-creare este relevantă și adaugă valoare pentru toate părțile. În plus, creează scântei de inovație și idei care acționează ca elemente de intrare în etapele următoare ale procesului de inovare.

Lecțiile învățate și experiențele din studiul de fezabilitate vor contribui la principiile directoare pentru valorificarea cunoștințelor, care sunt pregătite, în cadrul noului Spațiu european de cercetare (ERA – acțiunea 7). Principiile directoare vor actualiza și extinde Recomandarea Comisiei din 2008 privind gestionarea proprietății intelectuale în activitățile de transfer de cunoștințe, inclusiv schimbul de cunoștințe între industrie și mediul academic.

Raportul integral poate fi gasit aici: https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/a795bea8-19bb-11ec-b4fe-01aa75ed71a1

Sursa: https://ec.europa.eu/info/news/promoting-industry-academia-knowledge-exchange-through-co-creation-teams-2021-sep-21_ro

Share:

asistent
Atlas - Asistent