Skip to main content
Program Spiritualitate și tradiție

28 septembrie 2023

320 de milioane euro pentru sectoarele culturale și creative

Loading

Comisia Europeană a adoptat joi, 14 septembrie, Programul de lucru Europa Creativă pentru anul 2024.
Cu un buget de peste 320 de milioane euro pentru 2024, Europa Creativă va continua să răspundă nevoilor în continuă evoluție ale sectoarelor culturale și creative, în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19 și de războiul din Ucraina. Tranziția către durabilitate și incluziune socială este, de asemenea, o prioritate.

Prioritățile anului 2024

Sprijin pentru Ucraina

În 2024 sectoarele culturale și creative din Ucraina vor continua să fie susținute prin intermediul Subprogramului Cultura. „Sprijin pentru Ucraina” devine una dintre prioritățile pe care organizațiile interesate de accesarea Proiectelor de cooperare europeană le pot selecta în aplicațiile lor. Prin această prioritate, Programul va putea sprijini inițiativele „la fața locului” și va încuraja cooperarea dintre organizațiile ucrainene și cele din statele membre UE.
Ucraina va continua să participe parțial la Subprogramul MEDIA, astfel  profesioniștii ucraineni vor fi în continuare eligibili pentru proiecte de formare, iar organizațiile ucrainene – în cadrul apelurilor privind festivalurile, piețele și educația cinematografică, precum și la standul MEDIA din cadrul principalelor evenimente ale industriei europene de film.
În cadrul Componentei Transsectoriale, organizațiile ucrainene se pot alătura consorțiilor selectate din domeniul mass-media de știri.

Echilibrul de gen și ecologizarea

Acțiunile Programului vor permite în continuare realizarea de progrese în ceea ce privește incluziunea și diversitatea, și, în special, echilibrul de gen.
Ecologizarea este o altă prioritate pentru anul 2024, contribuind la strategia Comisiei de a aloca 30% din cheltuielile bugetului Uniunii pentru sprijinirea obiectivelor climatice.

Subprogramul Cultura

În 2024, Comisia Europeană va lansa noi apeluri pentru principalele linii de finanțare ale Subprogramului Cultura:

  • Proiecte de cooperare europeană – încurajează cooperarea în proiecte transnaţionale între organizațiile din țările participante la Program, facilitând inovarea, creația transnațională și circulația operelor și a artiștilor. Noutatea anului 2024 în ceea ce privește această linie de finanțare constă în faptul că apelul va fi deschis doar pentru proiectele de amploare mică și medie, apelurile pentru proiectele de mai mare amploare urmând a fi organizate o dată la 2 ani.
  • Circulația operelor literare europene – oferă sprijin pentru traducerea, publicarea, distribuirea și promovarea la nivel european a operelor de ficțiune.

De asemenea, Comisia Europeană va lansa apeluri multianuale, cu o durată de 4 ani, pentru următoarele linii de finanțare:

  • Rețele europene – oferă sprijin rețelelor europene pentru a dezvolta noi talente, a face față provocărilor comune, a inova, a prospera și a genera locuri de muncă și creștere economică.
  • Entități culturale paneuropene – susține organizațiile culturale, precum orchestrele, al căror scop este să ofere oportunități de formare, profesionalizare și performanță pentru artiștii tineri și foarte talentați. Proiectele trebuie să ofere artiștilor posibilități adecvate de se pregăti și a cânta, în special în fața unui public nou sau tânăr, prin realizarea unor spectacole live sau în mediul digital.
  • Platforme europene – oferă sprijin financiar organizațiilor care promovează creatori la început de carieră.  Componenta urmărește creșterea accesului și a participării la evenimente și activități culturale, precum și implicarea și dezvoltarea publicului.

Culture Moves Europe, schema de mobilitate a Programului Europa Creativă, va continua să ofere sprijin financiar artiștilor și profesioniștilor din domeniul culturii, pentru deplasarea în țările participante la Program.

Ziua Autorilor Europeni, inițiativă a fostului comisar european Mariya Gabriel, va deveni o acțiune permanentă a Programului Europa Creativă începând cu 2024. A doua ediție a acestui eveniment este programată să se desfășoare în data de 25 martie 2024, în toate cele 40 de țări participante la Program.

Subprogramul MEDIA

În 2024, liniile de finanțare MEDIA au fost adaptate pentru a veni în întâmpinarea provocărilor sectorului audiovizual.

Clusterul “Conținut”
Companiile vor putea aplica la mai mult de un apel/an dedicat dezvoltării proiectelor de producție, iar astfel vor crește oportunitățile de finanțare.
Comisia Europeană va stimula proiectele de mare anvergură iar în acest sens au fost actualizate criteriile de eligibilitate ale apelurile de proiecte dedicate jocurilor video și conținutului imersiv.

Clusterul “Public”
Comisia Europeană va adapta, de asemenea, criteriile de eligibilitate pentru apelurile de proiecte dedicate rețelelor și operatorilor europeni VOD cu scopul de a încuraja aplicațiile serviciilor VOD independente.

Clusterul “Business”
Linia de finanțare Markets & Networking va răspunde nevoilor de cooperare și networking ale industriei de film, în cadrul diverselor evenimente.

Clusterul “Policy”
Comisia Europeană va finanța a doua ediție a Raportului European Media Outlook pentru a continua monitorizarea tendințelor care determină piețele europene de media.
De asemenea:

  • va dezvolta platforma de investiții Media Invest;
  • va contribui la sustenabilitatea sectorului audiovizual;
  • va susține acțiuni de media literacy;
  • va facilita cooperarea cu European Regulators Group for Audiovisual Media Services (ERGA).

Componenta Transsectorială

În 2024, Comisia Europeană va revizui granturile Creative Innovation Lab pentru a încuraja abordări inovatoare în ceea ce privește crearea, accesul, distribuția și promovarea de conținut în cadrul sectoarelor culturale și creative și nu numai.
Va fi sprijinită adaptarea sectorului mass-media de știri la schimbările structurale și tehnologice prin:

 

Sursă – UMP Cultra

Share:

asistent
Atlas - Asistent