Programul Rabla Plus are un buget alocat de 1 miliard de lei.
Rabla Plus:
Etapa I: 19 martie – 19 aprilie 2024
– Persoane juridice – 140 de milioane de lei;
– UAT-uri și instituții publice – 140 de milioane de lei.
Etapa I: 19 martie – 18 august 2024: persoane fizice – 420 de milioane de lei.
Rabla Plus:
Etapa a II-a: 19 august – 19 septembrie 2024
– Persoane juridice – 60 de milioane de lei;
– UAT-uri și instituții publice – 60 de milioane de lei.
Etapa a II-a: 19 august – 25 noiembrie 2024: persoane fizice – 180 de milioane de lei.
(1) Obiectul programului îl reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu, acordată sub forma ecotichetului, pentru achiziţionarea autovehiculelor noi pur electrice sau autovehiculelor noi electrice hibride, în schimbul predării spre casare a autovehiculelor uzate.
(2) Scopul programului îl constituie îmbunătăţirea calităţii mediului prin achiziţionarea de autovehicule noi pur electrice sau autovehicule noi electrice hibride.
(3) Programul vizează atingerea următoarelor deziderate de protecţie a mediului de interes general:
a) diminuarea efectelor poluării aerului asupra mediului şi sănătăţii populaţiei, cauzate de emisiile de gaze de eşapament;
b) diminuarea efectelor poluării solului şi apei cauzate de scurgerile de substanţe periculoase de la
autovehiculele ce utilizează alte sisteme de propulsie decât cele electric şi/sau electric hibrid prin înlocuirea treptată a acestora cu autovehicule pur electrice sau electrice hibride;
c) prevenirea generării deşeurilor şi atingerea obiectivelor privind recuperarea şi valorificarea deşeurilor provenite de la vehiculele scoase din uz.
(4) Indicatorii de performanţă şi eficienţă a programului îi reprezintă:
a) numărul de autovehicule uzate casate;
b) numărul de autovehicule electrice şi/sau electrice hibride achiziţionate prin program. Cantitatea de CO_2 redusă anual ca urmare a achiziţiei prin program de autovehicule electrice şi/sau electrice hibride se calculează după formula:
C = n x (i x 150 g/km – Ʃ^i_x = 1 ex),
unde:
C = cantitatea de CO_2 redusă anual;
n = numărul mediu de km parcurşi anual de un autovehicul;
i = indicatorul de la alin. (1);
ex = emisiile de CO_2 ale fiecărui autovehicul achiziţionat prin program, exprimate în g/km.
La data de 11-03-2024 Litera b) , Alineatul (4) , Articolul 3 , Capitolul I a fost modificată de Punctul 3 , Articolul I din ORDINUL nr. 598 din 7 martie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 199 din 11 martie 2024
În cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate.
Cuantumul ecotichetului, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare, este de:
25.500 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;
13.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO_2/km în sistem WLTP;
13.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete electrice.
Ecotichetul se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depășește suma de 70.000 euro, cu TVA inclus.
Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale beneficiază de ecotichet în cuantum de 120.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat.
Apare și un element de noutate: începând de anul acesta, autovehiculele achiziționate în cadrul acestor programe, vor avea aplicat un autocolant, ca element de vizibilitate, pe care beneficiarii vor trebui să îl mențină până la finalizarea perioadei de monitorizare.
Ecotichetul se acordă în cuantum de până la:
Solicitantul beneficiază de 1 (un) ecotichet la achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou electric hibrid, sub rezerva îndeplinirii condițiilor şi respectării termenelor prevăzute în cuprinsul prezentului ghid.
Solicitantul poate achiziționa mai multe autovehicule noi pur electrice sau autovehicule noi electrice hibride, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe ecotichete.
Ecotichetul se scade din prețul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou pur electric sau autovehiculului nou electric hibrid, denumit în continuare preț de comercializare, diferența fiind asigurată de către solicitant din surse financiare proprii şi/sau surse financiare complementare: credite bancare, finanțare în baza unui contract de leasing financiar și/sau din fonduri europene aferente politicii de coeziune.
Ecotichetul poate fi cumulat cu prima de casare în condițiile ghidului de finanțare a Programului cunoscut sub numele de Rabla Clasic.
Share:
Puteți completa formularul de mai jos pentru a ne contacta.
"*" câmp obligatoriu