Programul Interreg VI-A România-Ungaria, ce va fi implementat în perioada de programare 2014-2020, continuă finanțarea cooperării transfrontaliere în zona de graniță româno-ungară, prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regională, cu sprijinul Uniunii Europene și al guvernelor celor două state.
ARIA ELIGIBILĂ
România: 4 județe – Satu Mare, Bihor, Arad și Timiș
Ungaria: 4 județe – Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés și Csongrád
STRATEGIA PROGRAMULUI
Obiectivul strategic al programului vizează realizarea de intervenții integrate cu caracter transfrontalier și strategic puternic, în vederea exploatării potențialului comun și abordării provocărilor comune.
Pentru noua perioadă de programare, Programul Programul Interreg VI-A România-Ungaria are un buget total de 175.940.025 de euro. Alocarea financiară din partea FEDR este de 140.752.020 de euro (80%), iar restul de 20% (35.188.005 de euro) provine din bugetul României și Ungariei.
Dezvoltarea durabilă a ariei de graniță dintre cele două țări prin finanțarea unor proiecte comune.
Prioritatea 1:
Obiectiv Specific 2.2 – Promovarea energiei din surse regenerabile în conformitate cu Directiva (UE) 2018/2001, inclusiv cu criteriile de durabilitate prevăzute în cadrul acesteia;
Obiectiv Specific 2.4 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, a prevenirii riscurilor de dezastre și a rezilienței, ținând seama de abordările ecosistemice;
Obiectiv Specific 2.7 – Intensificarea acțiunilor de protecție și conservare a naturii, a biodiversității și a infrastructurii verzi, inclusiv în zonele urbane, precum și reducerea tuturor formelor de poluare.
Prioritatea 2:
Obiectiv Specific 4.5 – Asigurarea accesului egal la asistență medicală și asigurarea rezilienței sistemelor de sănătate, inclusiv în ceea ce privește asistența medicală primară, precum și promovarea tranziției de la îngrijirea instituționalizată către îngrijirea în familie sau în comunitate;
Obiectiv Specific 4.6 – Creșterea rolului culturii și al turismului durabil în dezvoltarea economică, incluziunea socială și inovarea socială.
Prioritatea 3:
Obiectiv Specific Interreg 6.3 – Consolidarea încrederii reciproce, în special prin încurajarea acțiunilor interpersonale.
Sunt vizate 2 tipuri de proiecte: proiecte people-to-people, în cadrul obiectivului specific Interreg, respectiv proiecte normale, în cadrul celorlalte obiective specifice. Perioada de implementare pentru proiectele people-to-people este de 12 luni, în timp ce, pentru proiectele normale, aceasta este de până la 30 de luni.
Proiectele care nu au componentă de infrastructură sau prevăd investiții în infrastructură pentru care nu este necesară obținerea autorizației de construcție, vor avea termen de depunere de 3 luni de la lansarea apelului, în timp ce proiectele cu componentă de infrastructură care necesită obținerea autorizației de construcție vor avea termen de depunere de 6 luni de la lansarea apelului. Acestea din urmă vor depune împreună cu cererea de finanțare, ca document suport, studiu de fezabilitate/documentație de avizare a lucrărilor de intervenție.
Programele Operaționale din România și Ungaria (spre exemplu, pentru partea română: programele operaționale regionale, Programul Sănătate, Programul Dezvoltare Durabilă, Program Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare, Programul Educație și Ocupare, Program Tranziție Justă, Programul Incluziune și Demnitate Socială, Program Transport, etc.)
Programele Interreg (Dunărea, HUSKROUA, România-Serbia, Bazinul Mării Negre, România-Bulgaria, Interact, URBACT, ESPON, Europa etc.)
Programele Operaționale din România și Ungaria (spre exemplu, pentru partea română: programele operaționale regionale, Programul Sănătate, Programul Dezvoltare Durabilă, Program Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare, Programul Educație și Ocupare, Program Tranziție Justă, Programul Incluziune și Demnitate Socială, Program Transport, etc.)
Programele Interreg (Dunărea, HUSKROUA, România-Serbia, Bazinul Mării Negre, România-Bulgaria, Interact, URBACT, ESPON, Europa etc.)
Calendarul estimativ al lansărilor de apeluri poate fi consultat aici
România
Oradea Regional Office for Cross-Border Cooperation (BRECO)
joint.secretariat@brecoradea.ro
+40 259 473 174
RO- 410087, Oradea, Calea Armatei Române, No.1/A
Timișoara Branch Office
300034, Timișoara, B-dul Revoluţiei din 1989 nr. 17
Marius Olariu (EN-RO)
marius.olariu@brecoradea.ro
+40 256 406 478
Arad Branch Office
B-dul Revoluţiei nr. 81
310130 Arad
Paul Lazarov (EN-RO)
paul.lazarov@brecoradea.ro
+40 357 426 454
Ungaria:
Szabolcs-Szatmár-Bereg Information Point in Nyiregyháza
Viktor Fekete
fekete.viktor@szechenyiprogramiroda.hu
+36/30-355-0434
Hajdú-Bihar Information Point in Debrecen
Huszti Mónika
huszti.monika@szechenyiprogramiroda.hu
+36/20-621-3680
Csongrád Information Point in Szeged
Radmila Mendebaba
radmila.mendebaba@szechenyiprogramiroda.hu
+36/30-181-3433
Share:
Puteți completa formularul de mai jos pentru a ne contacta.
"*" câmp obligatoriu