33,71 miliarde euro din care pentru:
Comisia Europeană
Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu / European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA) – MIE Transport și MIE Energie
European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (europa.eu)
Agenția Executivă Europeană pentru Sănătate și Digital / European Health and Digital Executive Agency – MIE Digital (HaDEA)
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
Obiectivele generale ale MIE sunt construirea, dezvoltarea, modernizarea și completarea rețelelor transeuropene în sectorul transporturilor, sectorul energiei și sectorul digital și facilitarea cooperării transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile.
Transport
Energie
Digitalizare
Transport
Energie
Digitalizare
Pentru lucrări referitoare la transporturi, cuantumul asistenței financiare din partea Uniunii nu depășește 30 % din costul eligibil total, iar ratele de cofinanțare pot fi majorate până la maximum 50 % pentru acțiunile referitoare la legăturile transfrontaliere, pentru acțiuni de sprijinire a sistemelor de aplicații telematice, pentru acțiuni de sprijinire a noilor tehnologii și a inovării, pentru acțiuni care sprijină îmbunătățirea siguranței infrastructurii în conformitate cu legislația relevantă a Uniunii și pentru acțiunile situate în regiunile ultraperiferice.
În ceea ce privește sumele transferate din Fondul de coeziune, ratele maxime de cofinanțare nu pot depăși 85 % din costurile totale eligibile.
Pentru lucrările în sectorul energetic, se aplică următoarele rate maxime de cofinanțare:
Pentru sectorul digital, vor fi disponibile următoarele rate maxime de cofinanțare:
Transport
Programul Transport – contribuie la dezvoltarea unei rețele TEN-T durabilă, rezilientă în fața schimbărilor climatice, inteligentă, sigură și intermodală și sunt complementare cu obiectivele Mecanismului pentru Interconectarea Europei.
S-au identificat complementarităţi între Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi Mecanismul pentru Interconectarea Europei, în sensul în care obiectivul principal al MIE este de a promova punerea în aplicare a proiectelor care contribuie la completarea Reţelei TEN T.
InvestEU – contribuie la finanţarea investiţiilor în infrastructură durabilă şi este complementar cu acţiunile finanţate prin MIE.
Orizont Europa – este complementar MIE 2.0 prin faptul ca ambele programe abordează proiecte cu aceeași tematică dar din perspectivă diferită, iar rezultatele se pot completa. Exemplu Sistemele de Transport Inteligent.
Energie
Programul Regional Axa 3, care se axează, la nivel de priorităţi, pe dezvoltarea de regiuni cu oraşe smart şi prietenoase cu mediul, respectiv promovarea eficienţei energetice.
Programul Dezvoltare Durabilă Axa 1, care promovează eficienţa energetică, sistemele şi reţelele inteligente de energie şi a soluţiilor de stocare.
Programul Tranziţie Justă Axa 2, care susţine investiţii în tehnologii şi infrastructuri pentru o energie curată cu emisii reduse şi producerea de energie din surse regenerabile.
Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare ce propune măsuri în domeniile inovării/ specializării inteligente şi digitalizării.
Planul Naţional Strategic
Planul Național de Redresare și Reziliență care vine cu acţiuni legate de tranziţia energetică, promovarea exploatării surselor regenerabile de energie şi a combustibililor alternativi şi facilitarea investiţiilor în acest domeniu, eficienţa energetică sau retehnologizarea şi digitalizarea sistemelor energetice.
Granturile SEE și Norvegiene, ce finanţează şi proiecte din domeniul energie regenerabilă şi securitate energetică.
Interreg al cărui scop este de a aborda provocările comune transnaţionale şi interregionale, inclusiv cele din domeniul energiei durabile.
Programul Naţional de Dezvoltare Locală
Programul Termoficare, cu acţiuni ce vizează sistemele de alimentare centralizată cu energie termică a localităţilor.
Programele finanţate din Fondul de mediu
Fondul de acţiune în domeniul managementului energiei durabile, ce susține managementul energiei durabile la nivelul localităților sărace/ subdezvoltate din România.
Programul ElectricUp, program ce vine în sprijinul dezvoltării sectorului energiei din surse regenerabile și creșterii eficienţei energetice.
Orizont Europa, în ceea ce priveşte investiţiile inovatoare în energie, prin Clusterul Climă, Energie şi Mobilitate.
Mecanismul Uniunii de finanțare a energiei din surse regenerabile, ce susţine creşterea capacităţilor de producere a energiei regenerabile prin investiţii comune ale statelor membre.
Europa Digitală, program ce urmăreşte implementarea pe scară largă a tehnologiilor de ultimă generaţie, respectiv inteligenţa artificială şi instrumentele de securitate cibernetică.
InvestEU, instrument financiar care sprijină investiţii în energie regenerabilă şi eficienţă energetică, cercetare, inovare şi digitalizare.
Fondul pentru inovare, ce vizează implementarea de tehnologii, produse şi procese inovatoare, cu emisii reduse de carbon, din sectoare precum energia regenerabilă, stocarea de energie, captarea, stocarea şi utilizarea carbonului.
Fondul de modernizare, ce finanţează acţiuni privind tranziţia energetică, creşterea ponderii surselor regenerabile de energie, eficienţa energetică şi modernizarea reţelelor şi sistemelor energetice.
LIFE, la nivelul sub-programului Tranziția energiei curate, ce vizează dezvoltarea capacităţii de a crea cadrul şi condiţiile pentru tranziţia energetică.
Digitalizare
MIE Digitalizare susține implementarea la scara largă a tehnologiilor și soluțiilor inovative în domeniile transport, energie și infrastructură digitală, în special pe cele rezultate din programul Orizont Europa.
Europa Digitală, program ce urmăreşte implementarea pe scară largă a tehnologiilor de ultimă generaţie, respectiv inteligenţa artificială şi instrumentele de securitate cibernetică.
Regulament (UE) 2021/1153
Share:
Puteți completa formularul de mai jos pentru a ne contacta.
"*" câmp obligatoriu