Skip to main content

11 august 2021

Primul satelit reprogramabil din lume a fost lansat în spațiu

Loading

Un satelit de telecomunicații sofisticat care poate fi complet reprogramat în timp ce se află în spațiu a fost lansat cu succes în data de 30 iulie 2021, de la bordul lansatorului Ariane 5, de la centrul spațial european din Guyana Franceză.

Dezvoltat în cadrul unui proiect al Agenției Spațiale Europene în parteneriat cu operatorul de satelit Eutelsat și principalul producător de avioane Airbus, Eutelsat Quantum este primul satelit comercial complet flexibil digital din lume.

Satelitul – care va fi utilizat pentru transmiterea datelor și comunicații securizate – a fost lansat la bordul unui lansator Ariane 5 pe 30 iulie de la Portul Spațial al Europei din Guyana Franceză.

De la lansare, satelitul a atins orbita geostaționară la aprox. 36 000 km deasupra Pământului, unde și-a desfășurat sistemele fotovoltaice, și comunică bine cu operatorul său de pe Pământ.

Deoarece satelitul poate fi reprogramat pe orbită, pe parcursul vieții sale acesta poate răspunde la solicitări în schimbare.

Grinzile sale pot fi redirecționate să-și schimbe poziția aproape în timp real pentru a oferi informații pasagerilor de la bordul navelor sau avioanelor în mișcare. De asemenea, grinzile pot fi ajustate cu ușurință pentru a furniza mai multe date atunci când se înregistrează o creștere bruscă a cererii.

Satelitul poate detecta și caracteriza orice emisii înșelătoare, permițându-i să răspundă dinamic la interferențe accidentale sau blocaje intenționate.

Satelitul va rămâne pe orbita geostaționară o perioadă de 15 ani, după care va fi plasat în siguranță pe o orbită de eliminare („graveyard orbit”), departe de Pământ, pentru a evita să devină un risc pentru alți sateliți.

https://www.eureporter.co/space-2/2021/07/31/worlds-first-reprogrammable-satellite-deployed-in-space/

Share:

asistent
Atlas - Asistent