Skip to main content

09 iulie 2021

Primul atelier organizat în cadrul proiectului: „Misiunea economiei sociale” COS-SEM-2020-4-01, Irlanda

Loading

Primul Atelier interregional – Studii de caz în Irlanda, derulat în cadrul proiectului COS-SEM-2020-4-01 „Dezvoltarea unor lanțuri scurte de aprovizionare agroalimentare durabile și rezistente prin învățare și colaborare interregionale – Lanțuri alimentare locale” a avut loc, în data de 8 iulie 2021 și s-a desfășurat online, în sistem de videoconferință. La manifestarea organizată de către partenerul din Irlanda au participat reprezentanți ai celor trei regiuni partenere în proiect, respectiv Adunarea Regiunilor de Nord și de Vest – Irlanda, Consiliul Județean Sibiu – România și Consiliul Județean Hajdu Bihar – Ungaria. Aceasta a fost dedicată schimbului de bune practici în domeniul gastronomiei, fiind prezentate cu această ocazie, modele concrete de agricultură socială, practicate în regiunea Irlandei de Nord și de Vest.

La întâlnire au participat aproximativ 35 de persoane, dintre care amintim prezența a 19 factori de interes local implicați în proiect: producători locali, reprezentanți ai unor instituții care activează în domeniul gastronomic și agricol, precum și proprietari ai unor Puncte Gastronomice Locale. Prezentările susținute de către partenerii irlandezi au subliniat importanța agriculturii sociale, precum și faptul că, încheierea unor parteneriate între fermele și exploatațiile agricole și comunitatea locală sunt reciproc avantajoase în dezvoltarea și consolidarea lanțurilor alimentare locale.

Grădini comunitare

Dintre modelele de succes expuse în cadrul întâlnirii amintim, ca și exemplu de bună practică, Grădina OURganică- Joanne Butler, proprietara câtorva grădini comunitare, care adună laolaltă membrii comunității locale, prin diferitele activități agricole în care aceștia sunt implicați în scop lucrativ. Rolul acestor grădini comunitare este cel de a implementa o educație ecologică reprezentanților comunității, implicându-i în întregul proces agricol. În timpul pandemiei cauzate de Covid-19, toate activitățile de învățare au fost transferate în mediul virtual.

Agricultură socială

Agricultura socială practicată la Hilltop Dairies constituie un alt model de referință, prezentat de Jennifer Payne, un irlandez care a început agricultura socială în anul 2018. În cadrul celor două ferme (care se întind pe aproximativ 4 acri de teren, unde sunt crescute circa 500 de capete de vaci) se organizează tabere școlare locale, dar și plimbări cu grupuri de turiști la fermă) Există, de asemenea o „Zi a porților deschise”, în care cei prezenți pot vizita bovinele și le pot mulge.

O altă fermă care desfășoară programe sociale este Social Farming (o mică afacere deținută de Brian Smyth), unde oamenii petrec în medie, între 4 și 8 ore, la fermă, participând la diferite programe sociale care au ca scop îmbunătățirea calității vieții. Programul se adresează persoanelor cu dizabilități fizice și psihice, șomerilor, solicitanților de azil dar și refugiaților.

Food Cloud

Nu în ultimul rând, pentru a promova modul de consum durabil, Irish Rural Link reprezentat de Louise Lennon a inițiat o aplicație mobilă, Food Cloud, care promovează agricultura locală și reduce risipa alimentară prin donarea de fructe și legume către organizații de caritate locale. Food Cloud colectează toate alimentele locale într-un depozit din care se fac livrări către supermarketuri. Depozitul funcționează pe bază de voluntariat, iar persoanele angajate la companiile locale din zonă, primesc o zi liberă de la angajator pentru ziua petrecută la depozit.

 

În concluzie, putem aprecia faptul că beneficiile rezultate din exemplele prezentate mai sus constau în dezvoltarea de noi abilități pentru membrii comunității locale, de îmbunătățire a dietei prin observarea modului în care este produsă mâncarea dar și de creare de noi conexiuni între oameni.

Proiectul a fost depus spre finanțare în cadrul apelului COS-SEM-2020-4-01: Misiuni de economie socială al Agenției Executive pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (EASME), din cadrul Comisiei Europene, proiect nr. 101015904.

Share:

asistent
Atlas - Asistent