14 octombrie 2024
Acest apel de proiecte este organizat în cadrul Priorității 1 “Nord-Est – O regiune mai competitivă, mai inovativă”, din cadrul Programului Regional Nord-Est 2021-2027, Obiectivul de Politică 1 – O Europă mai competitivă și mai inteligentă, prin promovarea unei transformări economice inovatoare și inteligente și a conectivității TIC regionale.
Apelul de proiecte este unul competitiv, cu termen limită de depunere, în limita bugetului alocat, cu prag minim de 60 de puncte în etapa de evaluare tehnică și financiară.
Alocarea financiară nerambursabilă pentru prezentul apel de proiecte este de 30.000.000 euro (25.500.000 euro FEDR + 4.500.000 euro BS).
Valoarea finanțării nerambursabile a proiectului: min. 200.000 EURO – max. 1.000.000 EURO
Vor fi sprijinite proiecte care vor avea drept scop creșterea competitivității IMM-urilor prin tranziția către noi modele de producție durabilă și crearea de locuri de muncă în cadrul IMM-urilor, inclusiv prin investiții productive. Scopul acestor investiții este de a creste nivelul tehnologic și capacitatea organizațională de a gestiona procese de fabricație, de dezvoltare a produselor și serviciilor, de a crește eficiența utilizării resurselor în companiile din domeniile prioritare identificate în Strategia de Cercetare și Inovare pentru Specializare Inteligentă a Regiunii Nord-Est.
Pentru a fi eligibil pentru prezentul apel de proiecte, solicitantul trebuie să fie societate comercială care se încadrează în categoria IMM (microîntreprinderi, întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii), și are înregistrat:
sediul social în Regiunea Nord-Est cel târziu la momentul primei plăți a ajutorului (pentru societatea comercială înregistrată în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale) sau
punct de lucru înregistrat în scop fiscal în Regiunea Nord-Est cel târziu la momentul primei plăți a ajutorului (pentru persoana juridică străină).
Locația de implementare a proiectului trebuie să fie în Regiunea Nord-Est, în mediul urban și/sau rural (prin excepție, în cazul în care solicitantul se încadrează în categoria microîntreprinderilor, locul de implementare va fi obligatoriu în mediu urban).
Activități eligibile:
Activitățile propuse vor avea drept scop dezvoltarea și/sau adoptarea de soluții având impact în creșterea durabilă și trebuie să se încadreze în următoarele categorii:
Activități specifice realizării de investiții necesare dezvoltării și/sau diversificării capacitații de producție/prestări servicii de tipul:
i) Lucrări de construire/ modernizare (lucrările de modernizare pot fi considerate eligibile doar în măsura în care sunt aferente unei investiții inițiale)/ extindere a spațiilor de producție, pentru care este necesară autorizația de construire, inclusiv a utilităților generale aferente.
ii) Lucrări de construire pentru care NU este necesară autorizația de construire (dacă este cazul)
Dotarea cu active corporale de natura mijloacelor fixe (obligatoriu): achiziția de echipamente tehnologice, mobilier, aparatura birotică, instalații de lucru, echipamente informatice etc., strict necesare pentru atingerea obiectivelor proiectului.
Dotarea cu active necorporale: cunoștințe tehnice, brevete, drepturi de utilizare, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi și active similare, strict necesare pentru atingerea obiectivelor proiectului.
Servicii de marketing și branding pentru noile produse/servicii.
Realizarea de studii și rapoarte privind amprenta de mediu a companiei, pentru a sprijini decarbonizarea lanțurilor de aprovizionare, reducerea costurilor de producție și identificarea de acțiuni pentru creșterea circularității.
Servicii de proiectare pentru reparabilitatea, reutilizarea, upgradarea și reciclarea produselor și realizarea de produse cu durabilitate crescută.
Certificare de noi produse/servicii, inclusiv pentru procesele de certificare în scopul obținerii recunoașterii oficiale a noilor produse și servicii ca fiind sustenabile și conforme cu standardele de raportare.
Servicii de raportare non-financiară conformă cu standardele de raportare (de ex: certificare GRI, ESG).
Comunicare și vizibilitate privind proiectul (obligatoriu): activitățile minim obligatorii vor fi completate de măsuri de comunicare specifice Operațiunii de importanță strategică : campanii online dedicate proiectelor, stimularea unei acoperiri mediatice puternice a proiectelor, în special când acestea ating un nivel de maturitate (conferințe / comunicate de presă, invitarea jurnaliștilor să viziteze proiectele) etc..
Alte activități ce pot fi realizate ca parte integrantă a proiectului, ca de exemplu: managementul de proiect, auditul, activități care vizează cooperarea externă, etc.
Pentru observații și/sau propuneri, vă rugăm să folosiți interfața Comentarii P1 – Creșterea durabilă a IMM care vă oferă posibilitatea de a vă formula comentariile direct pe documente. Toate propunerile sunt binevenite, dar vă rugăm să aveți în vedere că aceasta este unica modalitate în care vom prelua observațiile dumneavoastră, pentru a le putea centraliza cu ușurință și a le analiza într-un mod sistematizat.
Termenul pentru consultare publică este de 15 zile lucrătoare, respectiv până la data de 01.11.2024 (inclusiv).
Documente suport
Ghidul Solicitantului P1 – Creșterea durabilă a IMM – în consultare publică 01.11.2024
Sursa: aici.
Share: