Skip to main content

30 iulie 2021

Transfer de cunoștințe rezultat din activitatea de cercetare către industria IT

Loading

Program: Horizon 2020.

Obiectivul principal al proiectului PrivateSky este transferul de cunoștințe rezultat din activitatea de cercetare desfășurată în cadrul Facultății de Informatică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) către industria IT, inclusiv RomSoft.

Ideea nou introdusă a acestui proiect se concretizează prin utilizarea unei arhitecturi inovatoare Cloud bazate pe coregrafii executabile în crearea de noi tehnologii, instrumente și metode pentru dezvoltarea de software în cloud.

Obiectivul proiectului este atins prin dezvoltarea unei platforme PaaS (Platform as a Service), numită PrivateSky, în colaborare cu companiile mici și mijlocii, dezvoltatori de software, interesați de utilizarea tehnologiilor propuse. Pe tot parcursul proiectului, cercetătorii UAIC au lucrat în echipe mixte – specialiști din companii, pentru a crea un „ecosistem” care să răspundă nevoilor pieței.

Programarea cu coregrafii executabile: întreaga arhitectură este implementată cu un model de programare bazat pe coregrafii executabile. Coregrafiile pot fi utilizate pentru a implementa un nou tip de contracte inteligente numite Contracte inteligente coregrafice și Contracte inteligente secrete. Acestea oferă suport pentru contracte inteligente, DAO (Decentralized Autonomous Organization), crypto-tokens etc., fiind o tehnologie ușor de utilizat pentru consorții, firme, state, orașe și alte comunități mai mici sau mai mari organizate sub formă de DAO.

PrivateSky menține caracteristicile SwarmESB ca o tehnologie de integrare (bazată pe crearea de microservicii), dar permite și implementarea de aplicații cloud fără server.

PrivateSky propune arhitectura ierarhică blockchains ca o coloană vertebrală a viitoarei arhitecturi internet bazate pe blockchains. PrivateSky este conceput pentru a dezvolta cât mai multe blockchains separate, dar interoperabile, în același mod în care diferite site-uri web și aplicații web pot transfera cu ușurință informații între ele. PrivateSky vine prin proiectare cu următoarele niveluri de dezvoltare: reprezentare adresă și rezoluție nume, identitate, autorizare, stocare date „manipulare”, procesare fără server, procesare inteligentă a contractelor.

În general, PrivateSky este utilizabil atât pentru blockchain-urile publice, cât și private și se concentrează pe furnizarea de instrumente noi și puternice în ceea ce privește confidențialitatea. PrivateSky introduce o nouă abordare în programarea contractelor inteligente bazate pe coregrafii executabile. Publicul tehnic este invitat să studieze codul și documentația tehnică aici: PrivateSky Development Hub.

Share:

asistent
Atlas - Asistent