Skip to main content

23 iulie 2021

Tele-Encounters: Beyond the Human (2020-2023)

Loading

Program: Europa Creativă

Proiectul „Tele-Encounters: Beyond the Human (2020-2023) explorează impactul Internetului, al roboților și al Inteligenței Artificiale (IA) asupra relațiilor umane, precum și integrarea artistică a acestor tehnologii. Miezul cercetării noastre artistice și sociologice îl constituie dezvoltarea roboților sociali, ca însoțitori pentru persoanele vârstnice, în contextul migrației rudelor apropiate și al singurătății. Prin teatru telematic și artă digitală interactivă urmărim consolidarea abilităților artiștilor, ale experților în tehnologie, ale eticienilor și ale sociologilor de a colabora interdisciplinar și de se raporta la noile media cu spirit critic. În plus, proiectul își propune să deschidă către publicul larg discuția despre viitorul și etica interacțiunilor dintre om și robot.

În aprilie-mai 2021, copii și adulți din România, Spania și Italia au participat la ateliere de creație conduse de regizori de teatru, artiști vizuali, eticieni și experți în robotică. Participanții la ateliere au realizat concepte de roboți sociali, imaginându-și trăsăturile lor fizice și de personalitate și aspectele etice care ar trebui să însoțească relațiile dintre roboți și oameni. O echipă de experți tehnici și artiști de modeling și animație 3D lucrează la un website care va conține șase modele 3D de roboți inspirate de rezultatele atelierelor. Acestea vor fi „aduse la viață” prin animații și programe conversaționale cu IA. Astfel, utilizatorii online vor putea interacționa prin chat cu roboții virtuali.

În faza a doua a proiectului (2022), vom realiza un spectacol de teatru care se va desfășura simultan la Teatrul „George Ciprian” din Buzău și la Industria Scenica (Milano, Italia). Sălile de teatru vor fi conectate prin video-conferință pe Internet (caracterul telematic), în ambele spații fiind actori și public prezenți fizic. Povestea, situată într-un viitor apropiat, va urmări relația dintre o mamă vârstnică din România, robotul ei de companie și fiica sa care a emigrat în Italia și se va baza pe interviuri cu emigranți și părinți vârstnici rămași în România. Inspirați de modelele create de public, lucrăm la construcția unui robot care va funcționa ca o păpușă digitală controlată de o actriță sau un actor.

Interviurile-sursă și feedback-ul publicului vor fi analizate în patru studii academice care vor fi publicate în cartea proiectului în limba engleză. Specialiștii și studenții din sectoarele creative și cele tehnologice vor putea participa la ateliere de teatru telematic, conferințe și un simpozion (2023). Toate activitățile și rezultatele proiectului vor fi disponibile gratuit.

Proiectul „Tele-Encounters: Beyond the Human este co-finanțat prin programul EUROPA CREATIVĂ al Uniunii Europene. Lider: Teatrul „George Ciprian” din Buzău, cu sprijin financiar de la Consiliul Județean Buzău. Parteneri în proiect sunt UCAM Universidad Católica San Antonio de Murcia (Spania) și teatrul Industria Scenica (Vimodrone, Italia).

Site-ul proiectului: Tele-Encounters – Tele-Encounters: Beyond the Human (tele-encounters-beyond.eu)

Share:

asistent
Atlas - Asistent