Skip to main content

30 iulie 2021

Tele-Encounters (2017-2019)

Loading

Program: Europa Creativă

Proiectul „TeleEncounters (2017-2019) este un proiect de teatru și film experimental care a explorat relația dintre părinții plecați la muncă în străinătate și copiii rămași acasă. Principalele rezultate artistice sunt spectacolul de teatru telematic „Planeta Viselor Pierdute” (coproducție România-Spania) și cinci scurtmetraje în 360° reunite în expoziția „Elipse”. Spectacolul și filmele sunt inspirate de interviuri cu emigranți români și portughezi din Spania și familii rămase acasă. Interviurile au fost, de asemenea, analizate în cadrul unui studiu sociologic despre migrație.

Spectacolul de teatru „Planeta Viselor Pierdute” (2018) s-a desfășurat simultan la Teatrul „George Ciprian” din Buzău și la Centro Párraga din Murcia (Spania), cu actori și public prezenți fizic în ambele spații. Actorii din cele două țări interacționau în timp real prin video-conferință pe Internet și avataruri controlate prin Kinect, iar publicul din fiecare spațiu putea să vadă acțiunea din cealaltă țară pe un ecran de proiecție (caracterul telematic).

În 2019, Municipalitatea din Lousada a produs cinci scurtmetraje în 360° inspirate de interviuri cu familii portugheze afectate de migrație. Acestea au putut fi vizionate în fiecare țară pe căști de realitate virtuală (VR) ca parte a expoziției „Elipse” și sunt disponibile în continuare pe YouTube.

Chestionarele completate de public după participarea la spectacol, respectiv după vizionarea filmelor au fost analizate în două eseuri academice publicate în limba engleză în volumul „Tele-Encounters: Telepresence and Migration”. Toate rezultatele proiectului sunt disponibile gratuit în secțiunea în limba engleză a site-ului Home – Tele-encounters și pe platforma de rezultate Creative Europe.

Proiectul „TeleEncounters a fost co-finanțat prin programul EUROPA CREATIVĂ al Uniunii Europene. Lider de proiect: Teatrul „George Ciprian” din Buzău, cu sprijin financiar de la Consiliul Județean Buzău. Parteneri: UCAM Universidad Católica San Antonio de Murcia (Spania) și Município de Lousada (Portugalia).

Share:

asistent
Atlas - Asistent