Skip to main content

02 august 2021

Protejarea păsărilor împotriva electrocutării și coliziunii cu liniile electrice de-a lungul Dunării

Loading

Program: Life

LIFE Danube Free Sky

Proiect transnațional pentru protejarea păsărilor împotriva electrocutării și coliziunii cu liniile electrice de-a lungul Dunării

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării împreună cu E-Distribuție Dobrogea și în parteneriat cu beneficiari din șapte state europene implementează proiectul „LIFE DANUBE FREE SKY” – Transnational conservation of birds along Danube river, pentru protejarea a 12 specii de păsări prioritare în Uniunea Europeană și, implicit, pentru conservarea biodiversității și ecosistemelor de-a lungul Dunării. Programul, coordonat de Raptor Protection of Slovakia și finanțat prin Programul European LIFE, se întinde pe o perioadă de cinci ani și va fi pus în aplicare de parteneri din Slovacia, Austria, Ungaria, Croația, Serbia, Bulgaria și România.

Protejarea vieții sălbatice de pe planeta noastră a devenit mai importantă ca niciodată având în vedere actualele probleme climatice și de mediu. Una dintre cele mai mari amenințări pentru speciile de păsări sălbatice este electrocutarea și coliziunea cu liniile electrice ce provoacă mii de decese și răniri ale acestora.

Problemele sunt în atenția Proiectului LIFE Danube Free Sky, care reprezintă un exemplu unic de cooperare transnațională amplă de-a lungul fluviul Dunărea, unul dintre cele mai importante coridoare de migrație, loc de oprire și de iernare pentru multe specii de păsări din Europa. Proiectul a început oficial la data de 1 septembrie 2020 și este finanțat prin Programul LIFE al Uniunii Europene. În perioada de peste 5 ani de implementare a proiectului, 15 parteneri din 7 țări vor dezvolta o colaborare solidă și vor implementa cele mai eficiente soluții pentru a preveni amenințările la viața și integritatea păsărilor. Ca urmare a implementării proiectului va crește vizibilitatea a peste 245 de kilometri de linii electrice prioritare. De asemenea, în zonele vizate de proiect vor fi izolați peste 3.200 de stâlpi de electricitate ce prezintă risc de electrocutare pentru păsări.

În România se vor izola 100 de stâlpi împotriva electrocutării pe rețeaua de medie tensiune, 30 de kilometri de marcaj anti-coliziune pe rețeaua de medie tensiune și 5 kilometri de marcaj anti-coliziune pe rețeaua de înaltă tensiune.

Valoarea totală a proiectului este de 6.636.170 de euro, Bugetul ARBDD fiind de 618.877 de euro și Bugetul E-Distribuție Dobrogea de 424.449 de euro, cu o finanțare din partea Uniunii Europene de 75%.

Un scurt film cu prezentarea partenerilor din proiect poate fi urmărit pe YouTube, aici.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați site-ul web al proiectului: www.danubefreesky.eu, precum și pagina de Facebook https://www.facebook.com/LIFE-Danube-Free-Sky-100266705240884

Share:

asistent
Atlas - Asistent