Skip to main content

10 august 2021

Proiecte COSME derulate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului

Loading

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, prin Serviciul Relaţii Internaţionale şi Afaceri Europene în Domeniul Turismului, a derulat în perioada 2018 – 2020 trei proiecte co-finanţate din Programul COSME:

  • Romania EDEN Destinations Promotion, perioada septembrie 2018 – aprilie 2020,
  • Romania EDEN Contest 2019, perioada aprilie 2019 – aprilie 2020,
  • SDITOROMAN, Support to developing innovative tourism offer in the Roman Emperors and Danube Wine Route, iunie 2018 – noiembrie 2019

 

Proiectul Romania EDEN Destinations Promotion a avut ca scop promovarea celor 39 de destinații EDEN selectate în cadrul concursurilor naţionale derulate în perioada 2008 – 2019.

Comisia Europeană a lansat în anul 2006 Proiectul EDEN – European Destinations of Excellence. Obiectivele urmărite vizează creşterea vizibilităţii destinaţiilor non-tradiţionale, creşterea conştientizării asupra diversităţii şi calităţii ofertei turistice europene, reducerea sezonalităţii, susținerea turismului durabil, crearea de reţele între destinaţii.

În urma concursurilor organizate de către autoritățile naționale de turism din fiecare stat participant la proiect, are loc desemnarea Destinațiilor Europene de Excelență – winner (locul I) şi runners-up clasificate pe locurile II-V), conform procedurii agreate de Comisia Europeană.

În cadrul proiectului au fost realizate materiale de promovare, website-ul romaniaeden.travel, promovare online. De asemenea a fost asigurată participarea celor 9 destinaţii winner (locul I) la Târgul de Turism al României derulat în perioada 20-23 februarie 2020, ocazie cu care a fost organizat şi seminarul de informare pentru cei care pot facilita călătoriile la destinaţiile EDEN (travel enablers).

Proiectul Romania EDEN Contest 2019 a urmărit creșterea numărului destinațiilor EDEN din România, prin organizarea concursului naţional EDEN cu tema turismul de sănătate şi relaxare, şi întărirea Reţelei naţionale a destinaţiilor EDEN.

În cadrul proiectului au fost selectate cele 5 noi destinaţii EDEN din România pentru tema turismul de sănătate și relaxare şi anume: Tăuții Măgherăuș, Albac, Parc balnear Băile Figa, Județul Harghita, Ocna Șugatag, care au fost promovate online. De asemenea, pentru noile destinaţii EDEN, a fost organizată o vizită de informare la Târgul Life die Messe fur Mich din  Wels/Austria.

 

 

Proiectul SDITOROMAN

Acest proiect a fost derulat în colaborare cu parteneri din Bulgaria, Serbia, Ungaria, Olanda și Germania, liderul de proiect fiind Centrul Dunărean de Competenţe din Belgrad. Participarea la proiect a fost continuarea participării ministerului la alte două proiecte anterioare dedicate Rutei împăraților romani și dunărene a vinului (rută culturală a Consiliului Europei), derulate în perioada 2012-2013 și 2014-2015.

Proiectul a urmărit consolidarea Rutei împăraților romani și dunărene a vinului la nivelul sub-destinațiilor şi promovarea rutei prin metode inovative. Pentru obiectivele din România au fost organizate de către minister seminarii la Alba Iulia și Constanța, sub-destinații în cadrul rutei şi întrunirea partenerilor de proiect la București. Liderul de proiect a realizat aplicaţia pentru dispozitive mobile Being Roman in Sarmizegetusa, pentru situl Ulpia Traiana Sarmizegetusa, care poate fi accesată la următoarea adresă:   https://play.google.com/store/apps/details?id=org.danubecc.sarmizegetusa&hl=en_US

 

Obiectivele din România incluse în Ruta Împăraţilor Romani şi Dunăreană a Vinului sunt următoarele:

Situri romane:

  • Sarmizegetusa Ulpia Traiana
  • Adamclisi
  • Histria
  • Apulum
  • Roşia Montana

Zone  viticole: Dealurile Dobrogei, Dealurile Munteniei şi Olteniei, Terasele Dunării

Informaţii despre Ruta Împăraţilor Romani şi Dunăreană a Vinului pot fi accesate la: https://romanemperorsroute.org/

Share:

asistent
Atlas - Asistent