Skip to main content

02 august 2021

Prevenirea braconajului și comerțului ilegal cu sturioni

Loading

Program: LIFE

LIFE FOR DANUBE STRURGEONS” (LIFE15 GIE/AT/001004)

”Sustainable protection of lower Danube sturgeons by preventing and counteracting poaching and illegal wildlife trade”

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a derulat, în perioada 01.10.2016 – 31.12.2020, proiectul „Conservarea sustenabilă a sturionilor din Dunăre prin prevenirea și reducerea braconajului și comerțului ilegal cu produse din sturion” – LIFE FOR DANUBE STURGEONS (LIFE15 GIE/AT/001004), coordonat de WWF Austria și finanțat prin Programul LIFE pentru mediu și politici climatice al Uniunii Europene.

Sturionii sunt cea mai periclitată specie de pești din lume, cu foarte puține habitate naturale rămase în care pot continua să trăiască. În Uniunea Europeană (UE), singura regiune în care se mai află populații viabile de sturioni care se reproduc pe cale naturală se află în Dunărea Inferioară și în nord-vestul Mării Negre.

Proiectul LIFE FOR DANUBE STURGEONS a urmărit salvarea celei mai emblematice specii de pește a Dunării – sturionul. Motivele declinului populației de sturioni sunt complexe, dar lipsa de conștientizare și informare este una din cauzele aflate la originea celui mai important flagel, cel al supraexploatării. În ciuda unei protecții stricte din partea legii, pescuitul și comerțul ilegal cu carne și icre de sturion sălbatic continuă să pericliteze ultimele exemplare ale acestei vechi specii de pești simbol.

Șapte organizații din șase țări (Austria, Bulgaria, Germania, România, Serbia, Ucraina) au făcut echipă pentru a asigura o mai bună protecție a sturionilor. Alături de comunitățile de pescari, au căutat idei și soluții pentru dezvoltarea unor surse alternative de venit pentru a reduce dependența de activitățile care erau tradiționale în trecut, dar care în prezent sunt ilegale. Agențiile de aplicare a legii au fost sprijinite în consolidarea propriilor capacități instituționale și în intensificarea luptei împotriva braconajului, contrabandei și comerțului ilegal. Pe lângă aceasta, piețele de carne și caviar de sturion au fost atent monitorizate și informate în legătură cu cerințele legale.

Proiectul, în contextul specific al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării și al programului “Sturgeon 2020”, a contribuit la:

  • Consolidarea capacității instituționale și de aplicare a legii;
  • Elaborarea de măsuri socio-economice în sprijinul conservării sturionilor;
  • Creșterea conștientizării publice.

Bugetul total al proiectului a fost de 1,851,678 Euro, 60% fiind contribuţia Uniunii Europene. Bugetul ARBDD a fost de 77.305 Euro, din care contribuţia proprie a fost de 30.922 Euro (140 mii lei) (40%).

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați site-ul web al proiectului: https://danube-sturgeons.org/.

Share:

asistent
Atlas - Asistent