04 august 2021
Cine ar fi crezut că la capătul celălalt al lumii, tocmai în Columbia vom găsi atâtea surse de inspirație pentru dezvoltare durabilă în Regiunea Nord-Est? Comisia Europeană a crezut asta, iar în cadrul Programului Internaţional de cooperare urbană IUC LAC, care își propune să motiveze oraşele din diferite regiuni ale lumii să se conecteze şi să împărtăşească soluţii pentru probleme comune, Medellín a fost indicat ca un exemplu pozitiv de transformare urbană, cu inovația socială în centrul schimbării sale.
Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a avut ocazia, în cadrul acestui program, să dezvolte o relație de parteneriat cu Aria Metropolitana Aburra Valley Areametropol din Columbia, care este constituită în jurul orașului Medellin.
Ca urmare a vizitelor reciproce ale reprezentanților Ariei Metropolitane Aburra Valley și ADR Nord-Est în perioada octombrrie 2018 (România) și martie 2019 (Columbia), s-a semnat un Memorandum de înțelegere intre cele doua regiuni, pentru a identifica oportunitati de cooperare in sectoarele: dezvoltare urbana integrata, cu accent pe mobilitate urbana , adaptari climatice si consum responsabil.
Medellín a devenit o inspirație pentru transformarea urbană în întreaga lume, în special pentru orașele din țările în curs de dezvoltare cu niveluri ridicate de inegalitate și excludere. Orașul a reușit să crească incluziunea socială, economică și teritorială, concentrându-se, printre altele, pe îmbunătățirea spațiilor publice, îmbunătățirea conectivității fizice și extinderea educației.
Grație acestui proiect, am avut ocazia de a oferi autorităților locale, urbaniștilor, arhitecților, universităților și societății civile din Regiunea Nord-Est modele de inspirație în dezvoltare urbană, care adresează teme precum dezvoltarea echilibrată a spațiilor urbane, transportul în condiții de siguranță și respect pentru mediu, planificarea cuprinzătoare și participativă, coeziune socială și o mai bună reziliență urbană la schimbările climatice, prin vocea partenerilor noștri din Columbia, care s-au deplasat în România special în acest scop, în luna noiembrie 2019 pentru a ne împărtăși din experiența lor.
La rândul lor, columbienii au preluat și adaptat de la experții ADR Nord-Est, un sistem de monitorizare a proiectelor de investiții ale AMVA, similar celor utilizat în finanțările din fonduri europene. În plus, proiecte de cooperare comune sunt în curs de dezvoltare între clusterele Medellín Health City și Imago-Mol din Regiunea Nord-Est, dar și între incubatoarele de afaceri RutaN din Medellin și Rubik Hub din Piatra Neamț.
Și pentru că din orice program, unele inițiative ies din rând ca fiind mai ambițioase, mai curajoase, mai dornice de creștere, copilul de suflet al cestei colaborări este Planul de Mobilitate Durabilă al angajaților ADR Nord-Est, deruat sub îndemnul MOBILizează-te! Inspirați de columbienii din Aburra Valley unde companiile cu peste 200 de angajați sunt îndemnate și ajutate să își creeze propriile planuri de mobilitate ale angajaților, accentul fiind mutat de pe mașini, ne-am imaginat un scenariu în care, dacă fiecare angajat ar veni zilnic la serviciu cu mașina, nu ar mai rămâne blocat în trafic, ci “EL” ar fi traficul.
Astfel, am realizat o analiză a stadiului actual al mobilității angajaților și am propus un sistem de stimulare și bonificații pentru colegii care aleg deplasările nemotorizate sau în comun. Ambiția noastră este să reducem cu 20% amprenta de carbon pe care instituția noastră o generează în Piatra Neamț și să devenim un model de bune practici în regiune în domeniul mobilității urbane durabile, prin redefinirea mobilității angajaților.
Share: