Skip to main content

03 septembrie 2021

Podul aerian umanitar al UE va furniza ajutor de urgență în Haiti, în urma cutremurului

Loading

O operațiune a podului aerian umanitar al UE, care constă din 2 zboruri, livrează peste 125 de tone de materiale de salvare către organizațiile umanitare active în Haiti, ca parte a răspunsului UE la cutremurul care a lovit țara pe 14 august.

Primul zbor ajunge astăzi în Port-au-Prince, în timp ce un al doilea zbor va ajunge în țară în zilele următoare. Marfa include echipamente medicale, medicamente, apă, obiecte de igienizare, de igienă și alte materiale furnizate de partenerii umanitari din UE.

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič a declarat: „În acest moment critic, UE continuă să sprijine persoanele din Haiti care suferă consecințele teribilului dezastru care a lovit țara. Asistența medicală, adăpostul și accesul la apă sunt nevoi urgente care nu pot fi lăsate neauzite. Datorită eforturilor de colaborare ale UE și ale partenerilor săi, împreună cu autoritățile haitiene, se acordă asistență vitală pentru a ajuta poporul din Haiti să supraviețuiască acestui moment dificil.

De la începutul anului 2021, UE a mobilizat peste 14 milioane EUR în ajutor umanitar pentru Haiti, concentrându-se pe pregătirea pentru dezastre, răspunsul de urgență la criza alimentară, precum și pe satisfacerea nevoilor generate de creșterea violenței legate de bande, a dislocării forțate și a repatrierii forțate.

Context

În urma cutremurului devastator de magnitudine 7,2 care a lovit Haiti la 14 august, UE a eliberat 3 milioane de euro în asistență umanitară urgentă pentru a răspunde nevoilor cele mai presante ale comunităților afectate.

Prin Mecanismul de protecție civilă al UE, UE coordonează, de asemenea, livrarea în continuare a mai multor oferte de ajutor din partea statelor membre ale UE, inclusiv Spania, Franța, Luxemburg, Țările de Jos și Suedia, pentru a asigura sprijinul prompt pentru populație. O echipă de experți europeni a fost, de asemenea, desfășurată pe teren.

UE a oferit ajutor umanitar victimelor dezastrelor majore și ale crizelor din Haiti, inclusiv pandemia de coronavirus, lipsa de alimente și malnutriția din ultimii ani, uraganul Matthew (2016), epidemiile holerei și cutremurele din 2021 și 2010.

În 2020, Comisia a eliberat mai mult de 10 milioane EUR pentru a lupta împotriva COVID-19, concentrându-se pe furnizarea de echipamente pentru sănătate și instruire, precum și pe sprijinul logistic. În cursul anului 2020, UE a lansat, de asemenea, două operațiuni umanitare de pod aerian către Haiti pentru a asigura mobilitatea personalului umanitar și livrarea de bunuri vitale.

https://ec.europa.eu/echo/news/eu-humanitarian-air-bridge-deliver-emergency-aid-haiti-following-earthquake_en

Share:

asistent
Atlas - Asistent