Skip to main content

03 iulie 2023

Planul REPowerEU – Sprijin ICO și BEI în valoare de 500 milioane euro pentru proiectele de energie solară și eoliană ale companiei spaniole Endesa

Loading

Endesa, Institutul de Credit Oficial (ICO) și Banca Europeană de Investiții (BEI) și-au unit din nou forțele pentru a stimula lansarea energiei regenerabile în Spania. În acest scop, au fost semnate două operațiuni de finanțare în valoare de 300 de milioane de euro, respectiv 200 de milioane de euro. Scopul acordurilor este de a finanța investiția Endesa pentru energie regenerabilă în Spania.
Împrumutul de 300 de milioane de euro de la ICO urmărește să sprijine proiectul Endesa de construire a 20 de centrale solare fotovoltaice și opt parcuri eoliene, completând finanțarea acordată de BEI. Aceste centrale solare fotovoltaice vor oferi o capacitate estimată de 2,35 GW, în timp ce parcurile eoliene vor furniza 0,55 GW. Tranșa de împrumut BEI de 200 de milioane EUR completează împrumutul-cadru aprobat de banca UE pentru a sprijini planul de extindere a energiei regenerabile al Endesa, în valoare totală de 700 de milioane EUR. Proiectul va contribui la accelerarea tranziției energetice, la îmbunătățirea securității aprovizionării și la stimularea acțiunii climatice, contribuind astfel la REPowerEU – planul Uniunii Europene menit să consolideze autonomia energetică a Europei. Endesa are o relație continuă atât cu BEI, cât și cu ICO în operațiuni de finanțare pe termen lung, legate de sustenabilitate. ICO și-a specificat pentru prima dată criteriile interne de clasificare a unei operațiuni „verzi” prin semnarea primului său împrumut verde cu Endesa în mai 2019, urmând altul în decembrie 2021. BEI, cel mai mare creditor multilateral din lume pentru proiecte de acțiune climatică, și-a încheiat prima operațiune de finanțare durabilă cu Endesa în 2021.

 

Sursa știre – https://european-union.europa.eu/news-and-events/press-releases_ro?etrans=ro

Sursă foto:© Banca Europeană de Investiții 2023

Share:

asistent
Atlas - Asistent