Skip to main content

21 septembrie 2021

Piețele locuințelor din zona euro: tendințe, provocări și răspunsuri politice

Loading

La 20 septembrie Direcția Generală Afaceri Economice și Financiare a lansat documentul de discuție ”Euro Area Housing Markets: Trends, Challenges & Policy Responses”.

Lucrarea analizează evoluțiile piețelor imobiliare din zona euro și relevanța lor macroeconomică și discută abordările politice pentru a preveni creșterea prețurilor locuințelor și pentru a face față falimentelor; de asemenea, trece în revistă tendințele prețurilor locuințelor și creditului ipotecar.

Documentele de discuții privind economia europeană sunt scrise de personalul Direcției generale pentru afaceri economice și financiare a Comisiei Europene sau de experți care lucrează în asociere cu aceștia, pentru a informa discuțiile despre politica economică și pentru a stimula dezbaterile.

După ani de creștere nesustenabil de puternică a prețurilor locuințelor în mai multe state membre într-un context de relaxare a condițiilor de credit, corecțiile descendente ale prețurilor locuințelor au avut loc după criza financiară din 2008. O recuperare a prețurilor locuințelor a început după 2013 în condiții diferite, comparativ cu contextul crizei pre-financiare, care pare să fie determinată într-o măsură mai mare de factori structurali și într-o măsură mai mică de împrumuturile gospodărești puternice, deoarece creșterea creditului a rămas în urma creșterii prețului locuințelor în majoritatea țărilor.

Perspectivele creșterii prețului locuințelor după izbucnirea COVID-19  este incertită în lumina perspectivelor în schimbare, atunci când fundamentele economice și răspunsurile politice joacă în direcții opuse.

Contextul actual este, de asemenea, diferit în comparație cu perioada anterioară crizei financiare mondiale, deoarece cadrele macroprudențiale au fost consolidate și instrumentele macroprudențiale sunt utilizate din ce în ce mai mult în zona euro. Eficacitatea instrumentelor politice necesare pentru a aborda riscurile legate de dinamica din sectorul imobiliar depinde de interacțiunea, proiectarea și implementarea la timp. Compoziția și proiectarea politicilor par de asemenea cruciale în abordarea posibilelor compromisuri între obiectivele politicii, inclusiv între stabilitatea macrofinanciară și accesibilitatea locuințelor.

Mai multe detalii puteți găsi aici:  https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/economy-finance/dp147_en_0.pdf

Sursa: https://ec.europa.eu/info/publications/euro-area-housing-markets-trends-challenges-and-policy-responses_en

 

Share:

asistent
Atlas - Asistent