Skip to main content

11 iulie 2023

Pactul verde european – Consiliul adoptă un nou regulament privind bateriile și bateriile uzate

Loading

Astăzi, Consiliul a adoptat un nou regulament care consolidează regulile de durabilitate pentru baterii și bateriile uzate, acoperind întregul ciclu de viață al bateriei – de la fabricare la remanufactură și reciclare – cu accent pe siguranță, durabilitate și competitivitate.

Bateriile sunt esențiale pentru procesul de decarbonizare și pentru trecerea UE către moduri de transport cu emisii zero. În același timp, bateriile scoase din uz conțin multe resurse valoroase și trebuie să putem reutiliza acele materii prime esențiale în loc să ne bazăm pe țări terțe pentru aprovizionare. Noile reguli vor promova competitivitatea industriei europene și vor asigura durabilitatea bateriilor noi și vor contribui la tranziția ecologică. declară Teresa Ribera, ministrul spaniol pentru tranziția ecologică.

Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului va acoperi toate tipurile de baterii, inclusiv:
Deșeuri de baterii portabile
Baterii pentru vehicule electrice
Baterii industriale
Baterii de pornire, fulgere și aprindere (SLI) (utilizate în principal pentru vehicule și mașini)
Baterii pentru transport usor (biciclete electrice, mopede electrice, trotinete electrice)

Ținta de eficiență a reciclării pentru bateriile cu nichel-cadmiu este stabilită la 80% până la sfârșitul anului 2025 și la 50% până la sfârșitul anului 2025 pentru alte baterii uzate. Regulamentul prevede că până în 2027 bateriile portabile încorporate în aparate ar trebui să fie detașabile și înlocuibile de către utilizatorul final, lăsând suficient timp operatorilor să își adapteze designul produselor la această cerință. Aceasta este o prevedere importantă pentru consumatori. Bateriile pentru mijloacele de transport ușoare vor trebui să fie înlocuite de un profesionist independent.

Sursă – https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2023/07/10/council-adopts-new-regulation-on-batteries-and-waste-batteries/

Share:

asistent
Atlas - Asistent