Skip to main content

14 iulie 2023

Pactul verde european – BEI va sprijini Planul industrial Green Deal cu 45 miliarde euro în finanțare suplimentară

Loading

Consiliul de Administrație al Băncii Europene de Investiții (BEI) a decis să ridice fondurile suplimentare alocate proiectelor aliniate la REPowerEU, planul menit să pună capăt dependenței Europei de importurile de combustibili fosili, la 45 de miliarde EUR. Finanțarea suplimentară reprezintă o creștere cu 50% a pachetului inițial de 30 de miliarde EUR anunțat în octombrie 2022 și este de așteptat să mobilizeze peste 150 de miliare EUR în investiții până în 2027.

Sectoarele care se așteaptă să beneficieze de sprijinul BEI pentru producția de ultimă generație includ tehnologii solare fotovoltaice și termice solare, eoliene onshore și offshore, baterii și stocare, pompe de căldură și tehnologii geotermale, electrolizatoare și pile de combustibil, biogaz durabil, captarea carbonului și tehnologii de stocare și rețea. Sunt eligibile și investițiile legate de extracția, procesarea și reciclarea materiilor prime critice aferente.

În plus, Consiliul de administrație al BEI a aprobat noi împrumuturi de 10 miliarde EUR pentru proiecte precum o nouă generație eoliană și solară în Spania și Austria, îmbunătățiri ale rețelei în Italia și o Gigafactory de producție de celule de baterii pentru vehicule electrice în Franța. Împrumuturile vizează, de asemenea, un pachet cuprinzător de sprijin de 400 de milioane de euro pentru infrastructura de apă distrusă de cutremurul din Turcia. Consiliul a decis, de asemenea, săptămâna aceasta să majoreze ținta minimă pentru cota sa din împrumuturile anuale dedicate acțiunii climatice și durabilității mediului de la 50% la 52% între 2025 și 2027.

 

https://www.eib.org/en/press/all/2023-270-eib-to-support-green-deal-industrial-plan-with-eur45-billion-in-additional-financing

Share:

asistent
Atlas - Asistent