10 iulie 2023
Comisia Europeană și Noua Zeelandă au semnat astăzi un Acord de Asociere privind participarea Noii Zeelande la Horizon Europe, programul de cercetare și inovare al Uniunii Europene. Pentru prima dată în istoria sa, Uniunea Europeană a încheiat un Acord de Asociere cu un partener apropiat în afara granițelor Europei. Noua abordare marchează un pas semnificativ înainte în relația UE cu parteneri de încredere, cu o bază științifică solidă și un istoric dovedit în cercetare. Prin asocierea cu Horizon Europe, cercetătorii și organizațiile din NZ vor putea participa la Pilonul II, cea mai importantă și cea mai mare parte a programului, care se concentrează pe provocările globale comune în domeniile schimbărilor climatice, energiei și mobilității, digital și industrie, spațiu, sănătate și multe altele. Participanții la Pilonul II vor lucra în aceleași termeni și condiții ca și participanții statelor membre ale UE și vor beneficia de finanțare și de sprijin din rețelele de cercetători din Europa și din întreaga lume care lucrează pentru a aborda provocările globale.
Mark Lemaître, director general, departamentul pentru cercetare și inovare al Comisiei, a semnat acordul alături de ambasadorul Noii Zeelande la Uniunea Europeană (UE), Carl Reaich (ambasadorul la Uniunea Europeană și NATO) și ES Marcos Alonso (ambasadorul Reprezentant permanent al Spania către Uniunea Europeană). Semnarea a avut loc în prezența președintelui Comisiei, Ursula Von der Leyen, și a prim-ministrului Noii Zeelande, Chris Hipkins.
Președintele Ursula von der Leyen a declarat: „Mă bucur că permitem Noii Zeelande să participe la Horizon Europe, programul nostru emblematic de inovare. Acesta este primul acord de asociere cu o țară care nu este aproape geografic de Europa, dar foarte apropiată în multe alte moduri, inclusiv capacitatea și dorința de a inova. Așteptăm cu nerăbdare să punem în comun cele mai bune minți și talentele noastre pentru a lucra împreună la următoarea generație de proiecte de tehnologie curată, biotehnologie și digitale.”
Într-o lume care este în continuă schimbare și imprevizibilă, colaborarea cu Noua Zeelandă întărește strategia internațională de cercetare și inovare a Europei. Acesta confirmă misiunea Uniunii de a stimula inovarea, de a pune în comun resursele pentru a accelera inovarea științifică, de a construi ecosisteme dinamice de inovare și de a promova deschiderea globală strategică și reciproc avantajoasă.
Sursă știre – https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_23_3728
Share: