Skip to main content

17 august 2023

Noul Bauhaus European (NEB)

Loading

Noul Bauhaus european exprimă ambiția UE de a crea locuri, produse și moduri de trai estetice, durabile și incluzive. El promovează un nou stil de viață în care durabilitatea corespunde stilului, accelerând astfel tranziția verde în diferite sectoare ale economiei noastre, cum ar fi construcțiile, mobilierul și moda, precum și în societățile noastre și în alte domenii ale vieții noastre de zi cu zi.
Scopul său este de a oferi tuturor cetățenilor acces la bunuri circulare și cu emisii reduse de carbon, care sprijină regenerarea naturii și protejează biodiversitatea.
Noul Bauhaus European aduce o dimensiune culturală și creativă Pactului verde european, cu scopul de a demonstra modul în care inovarea durabilă oferă experiențe concrete și pozitive în viața noastră de zi cu zi.
Finanțarea va proveni din diferite programe ale UE, inclusiv programul Orizont Europa pentru cercetare și inovare (în special misiunile Orizont Europa), programul LIFE pentru mediu și politici climatice și Fondul european de dezvoltare regională. Mai mult, Comisia a invitat statele membre să utilizeze valorile fundamentale ale noului Bauhaus european în strategiile lor de dezvoltare teritorială și socioeconomică și să mobilizeze părțile relevante ale planurilor lor de redresare și reziliență, precum și programele din cadrul politicii de coeziune pentru a construi un viitor mai bun pentru toți.
Având în vedere noutățile pe plan european referitoare la NEB, vă prezentăm în cele ce urmează ultimele informații pe subiect.

I. APELURI NEB
Inițiativa NEB este complexă și presupune multe activități care acoperă o plajă largă de evenimente, premii, festivaluri, programe de educație și de accelerare.
După cum știți, exista apeluri NEB lansate în cadrul Horizon Europe, EIT si/sau direct de către COM:
1. Festivalul NEB – Prelungirea celor 4 apeluri de proiecte dedicate Festivalului NEB până la 30.09.2023: https://new-european-bauhaus.europa.eu/get-involved/festival_en
2. Perioada de desfăşurare a Festivalului NEB la Bruxelles: 18-20 aprilie 2024.
3. Festivalul va cuprinde patru piloni cheie:
a. Forum – o platformă pentru discuții antrenante și schimb de idei în jurul Noului Bauhaus european;
b. Fair/Târg – un laborator și o expoziție care evidențiază proiecte și prototipuri care se aliniază și susțin valorile de bază ale Noului Bauhaus european;
c. Fest – o sărbătoare care unește cultura, arta și convivialitatea, servind ca un moment de bucurie colectivă, onorând libertatea de exprimare și îmbrățișând idei și viziuni radicale, inovatoare și perturbatoare;
d. Evenimente satelit: evenimente și inițiative organizate independent la Bruxelles și nu numai, cu activități de bază în conformitate cu noile valori europene Bauhaus.

1.2. Apelul de experți legat de Noul Premiu European Bauhaus 2024
Apelul de experți legat de Noul Premiu European Bauhaus 2024 – Premii NEB din 2024: dorim să vă împărtășim că apelul pentru experți care evaluează aplicațiile în ediția 2024 este acum deschis.
Termenul limită este de 30 septembrie 2023.
https://www.umpcultura.ro/programul-new-european-bauhaus-2021-2027_doc_1735_apelul-de-experti-legat-de-noul-premiu-european-bauhaus-2024_pg_0.htm

1.3. Apel la candidaturi: Comisia Europeană pregătește o propunere pentru o a șasea Misiune de această dată o Misiune privind Noul Bauhaus European (NEB). Pentru a pregăti Planul de implementare care urmează să fie evaluat în cursul acestui an și urmând același proces ca și în cazul celor cinci Misiuni UE deja existente, faza pregătitoare pentru potențiala a șasea Misiune UE include înființarea unei structuri de guvernanță.
În acest context, Comisia Europeană a publicat un apel, ce se va închide la data de 29 august 2023, pentru identificarea membrilor acestei structuri.
Pentru mai multe informatii vă invitam sa parcurgeti procesul de aici: https://www.umpcultura.ro/programul-new-european-bauhaus-2021-2027_doc_1734_apel-la-candidaturi-misiune-privind-noul-bauhaus-european-neb_pg_0.htm.

1.4. PROGRAMUL HORIZON EUROPE și NEB: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/programmes/horizon 

1.5. Apelurile Connect NEB și Co-create NEB sunt deschise pentru aplicații!

Suntem încântați să anunțăm două noi cereri de propuneri ale comunității EIT pentru a promova inițiative durabile, frumoase și incluzive sau pentru a construi spații publice aliniate cu valorile și principiile NEB:

1.5.1. Apel de propuneri NEB conectat

Scopul apelului este de a activa soluții și inițiative generate de cetățeni pentru a rezolva provocările cu care se confruntă orașele europene, zonele periurbane și rurale, pentru a facilita schimbul de cunoștințe între oameni, abordând în același timp durabilitatea, calitatea experienței și incluziunea.
Trimiteți cererea nu mai târziu de 29 septembrie 2023, ora 17:00 CET. Găsiți informații detaliate despre apel aici: https://www.eiturbanmobility.eu/connect-neb-call-for-proposals-to-advance-sustainable-beautiful-and-inclusive-initiatives/

1.5.2. Co-Creați apelul de propuneri NEB

Propunerile ar trebui să demonstreze noi soluții pentru a stimula transformarea orașelor, rurale și periurbane, prin apropierea indivizilor și comunităților de natură, aducând sentimentul de apartenență, abordând nevoile teritoriilor și comunităților care au avut nevoie de o atenție specială și transformând lanțul de viață a materialelor spre circularitate.
Trimiteți cererea până la 16 octombrie 2023, ora 17:00 CET. Comunitatea EIT va organiza, de asemenea, o sesiune de matchmaking online pe 8 septembrie, la ora 10:00.
Găsiți informații detaliate despre apel aici: https://www.eiturbanmobility.eu/co-create-neb-call-for-proposals-to-build-sustainable-beautiful-and-inclusive-public-space/

1.6. Alăturați-vă cohortei Urban Transitions Mission City

Misiunea Urban Transitions of Mission Innovation a lansat un al doilea apel de exprimare a interesului pentru a selecta 250 de orașe care să primească sprijin pentru a testa abordări sistemice și inovatoare pentru a accelera tranziția lor la zero net.
Acest al doilea apel urmărește extinderea cohortei actuale de 48 de orașe. https://explore.mission-innovation.net/mission/urban-transitions/
Orașele din întreaga lume, care sunt semnatare ale Pactului Global al Primarilor, cu o populație de cel puțin 50.000 de locuitori și au un plan de climă și energie în vigoare. Orașele selectate vor fi anunțate la COP28 din Dubai. Mai multe informații despre apel puteți găsi aici:
https://www.globalcovenantofmayors.org/press/cities-join-urban-transitions-mission-to-pioneer-large-scale-urban-transition-pathways-to-net-zero/ și https://www.globalcovenantofmayors.org/urban-transitions-mission/

II. ALTE informații și apeluri:
1. Inițiativa Bauhaus a fost menționată în Metodologia privind stabilirea criteriilor de eligibilitate și selecție aplicabile Priorității 3 – O REGIUNE CU COMUNITĂȚI PRIETENOASE CU MEDIUL, OS 2.1, Acțiunea 3.2 – Eficiența energetică – clădiri publice. Vă transmitem în atașament prezentarea “New European Bauhaus”, susținută în cadrul ședinței CM PR Centru din data de 27.02.2023 de către domnul Haroun KHALID, reprezentant DG REGIO, Unitatea E2 pentru România și Croația. Pentru mai multe informații: secretariat_cm@adrcentru.ro și atasat.

2. Tot în luna Octombrie 2023 (30-31.10.2023) va avea loc un eveniment la Timișoara – Power Station_ Forumul finanțărilor pentru cultură și conectare internațională – în care va fi prezentat si NEB. Pentru mai multe informații referitoare la organizarea evenimentului: sorin.enus@europa-creativa.eu.

3. Vă rugăm să ne recomandați modalități de încurajare a colaborărilor dintre toate aceste persoane juridice de pe plan național și local din România înscriși și în Listele de NEB Partners, NEB Friends, NEB Labs etc având în vedere interesul ridicat în finanțările NEB, opțiunea ca prin misiunea NEB bugetul NEB să crească iar timeline-ul de implementare al NEB să se extindă până în 2035.

4. CURS- Sustainable Building with Timber – „The way and manner we build and materialize has to change. One of the most promising solutions is building with wood and other biobased materials from sustainably managed sources.”: https://www.homeforthefuture.org/free-online-course – 18.10.2023.

5. Lansarea the Center Rog Makers in Residency programme –  https://center-rog.si/en/news/item-82/.

6. Săptămâna designului Going Green Global (GGG) – sărbătorirea Noilor Zile Europene Bauhaus, Ljubljana, Slovenia. Data: 16 – 19 octombrie 2023. Tema principală a celei de-a treia ediții a Noilor Zile Europene Bauhaus organizate de Facultatea de Design Ljubljana este „de la design thinking la design management – de la competențe la instrumente”. Facultatea de Design găzduiește săptămâna de design Going Green Global (GGG), care este o săptămână de sărbătorire și descoperire de noi talente și idei de design. Unul dintre cele mai importante obiective ale inițiativei este de a sprijini designerii și contribuțiile acestora la comunitatea globală de design. Conținutul GGG din acest an se concentrează pe valoarea împărtășirii cunoștințelor și experiențelor de design în așa-numitele »Discuții de design« și »Ateliere de design«. Alăturați-vă Facultății de Design în persoană sau online în octombrie pentru a învăța, a împărtăși și a sărbători rolul designului în abordarea provocărilor contemporane din domeniul industriilor creative și culturale!

7. Lansarea apelului deschis: Alăturați-vă dialogurilor creative Politecnico di Milano și partenerii vă invită să răspundeți la apelul deschis publicat în cadrul proiectului PALIMPSEST https://www.palimpsest-project.eu/the-project/ , care își propune să valorifice puterea creativității pentru a aborda problemele de mediu care afectează peisajele. Apelul invită agenții creativi (artiști, designeri, arhitecți etc.) să-și prezinte propunerile despre trei peisaje pilot: Łódź în Polonia, Jerez de la Frontera în Spania și Milano în Italia. Pentru fiecare peisaj, partenerii de proiect vor selecta 1 creativ care li se va alătura în proiectarea, organizarea și dezvoltarea a două ateliere rezidențiale (unul în 2024 și al doilea în 2025). Dacă sunteți interesat să depuneți o candidatură, vă rugăm să vizitați site-ul web al proiectului pentru mai multe informații și să citiți anunțul complet al apelului! Apelul va fi deschis până pe 18 septembrie 2023: https://www.palimpsest-project.eu/palimpsest-creative-dialogues-open-call/.

 

Punctul Național de Contact – Noul Bauhaus European

Ministerul Culturii
Adresa: Bd. Unirii nr. 22, Sector 3, 030833 Bucureşti, România
Tel/fax: + 40 21 222 84 79
E-mail: contact.NEB@umpcultura.ro
Facebook facebook.com/umpcultura
Website: www.umpcultura.ro

 

Sursă foto – https://joint-research-centre.ec.europa.eu/jrc-news-and-updates/new-european-bauhaus-horizon-europe-eu-mission-pipeline-2023-07-19_en

Share:

asistent
Atlas - Asistent