Skip to main content

20 iulie 2021

Noi alianțe industriale pentru semiconductori și tehnologii cloud

Loading

Comisia Europeană a lansat două noi alianțe industriale: Alianța pentru procesoare și tehnologiile semiconductoare și Alianța europeană pentru date industriale, Edge și Cloud.

Cele două noi alianțe vor avansa următoarea generație de microcipuri și tehnologii de calcul industrial cloud / edge și vor oferi UE capacitățile necesare pentru a-și consolida infrastructurile, produsele și serviciile digitale critice. Alianțele vor reuni întreprinderi, reprezentanți ai statelor membre, mediul academic, utilizatori, precum și organizații de cercetare și tehnologie.

Alianța industrială pentru procesoare și tehnologii semiconductoare

Microcipurile, inclusiv procesoarele, sunt tehnologii cheie care alimentează toate dispozitivele și mașinile electronice pe care le folosim astăzi. Cipurile stau la baza unei mari varietăți de activități economice și determină eficiența energetică și nivelurile de securitate ale acestora. Capacitățile în dezvoltarea de procesoare și cipuri sunt cruciale pentru viitorul celor mai avansate economii de astăzi.

Alianța industrială privind procesoarele și tehnologiile semiconductorilor va fi un instrument cheie pentru continuarea progresului industrial în UE în acest domeniu. Acesta va identifica și aborda blocajele actuale, nevoile și dependențele din întreaga industrie. Acesta va defini foile de parcurs tehnologice, asigurându-se că Europa are capacitatea de a proiecta și produce cele mai avansate cipuri, reducând în același timp dependențele sale strategice generale prin creșterea ponderii sale din producția globală de semiconductori la 20% până în 2030.

Alianța Europeană pentru Date Industriale, Edge și Cloud

După cum se evidențiază în Strategia europeană pentru date, volumul de date generate este în creștere semnificativă și se așteaptă ca o proporție semnificativă de date să fie procesată la limită (80% până în 2025, de la doar 20% astăzi), mai aproape de utilizatori și unde datele sunt generate. Această schimbare reprezintă o oportunitate majoră pentru UE de a-și consolida propriile capacități de cloud și de margine și, prin urmare, suveranitatea sa tehnologică. Va necesita dezvoltarea și implementarea unor tehnologii fundamental noi de procesare a datelor, care să cuprindă marginea, îndepărtându-se de modelele de infrastructură de procesare a datelor complet centralizate.

Alianța europeană pentru date industriale, Edge și Cloud va încuraja apariția unor tehnologii cloud și edge perturbatoare, care sunt extrem de sigure, eficiente din punct de vedere energetic și din punct de vedere al resurselor și pe deplin interoperabile, încurajând încrederea utilizatorilor de cloud din toate sectoarele. Alianța va satisface nevoile specifice ale cetățenilor UE, ale întreprinderilor și ale sectorului public (inclusiv în scopuri militare și de securitate) de a procesa date extrem de sensibile, stimulând în același timp competitivitatea industriei UE în tehnologiile cloud și de vârf.

Mai multe detalii pot fi găsite pe portalul Comisiei Europene:

Commission launches alliances for microelectronics and cloud technologies | Shaping Europe’s digital future (europa.eu)

Alliances for Semiconductors & industrial cloud technologies (europa.eu)

Share:

asistent
Atlas - Asistent