09 septembrie 2021
Europa găzduiește unele dintre cele mai importante regiuni viticole din lume. Cu recolta de vinuri care are loc în prezent pe întreg continentul, iată cinci proiecte LIFE care lucrează pentru a face sectorul mai adaptabil la schimbările climatice și mai durabil.
Un element cheie al Pactul verde european, Strategia UE pentru biodiversitate pentru 2030 își propune să crească agricultura organică și caracteristicile peisajului bogate în biodiversitate pe terenurile agricole, inclusiv podgorii. De asemenea, prin strategia UE ”Farm to Fork”, Comisia Europeană dorește ca sistemele alimentare precum viticultura să fie corecte, sănătoase și ecologice.
De asemenea, o serie de proiecte LIFE ajută viticultorii europeni să evite orice bulversare de mediu. Vedeți o selecție de mai jos.
Stimularea biodiversității într-o regiune viticolă germană
Schimbările climatice afectează podgoriile din Europa, viticultorii fiind din ce în ce mai confruntați cu seceta, precipitațiile abundente și furtunile de iarnă. Echipa LIFE VinEcoS a ajutat viticultorii să se adapteze la schimbările climatice și a sporit biodiversitatea la podgoriile din statul german Saxonia-Anhalt. Pentru a face acest lucru, au adăugat amestecuri multifuncționale de semințe pentru a crește varietatea vieții și pentru a reduce eroziunea solului pe versanți abrupți. Rezultatele arată că numărul speciilor de plante a fost de peste trei ori mai mare decât în loturile semănate convențional. Speciile de albine au fost de peste patru ori mai mari decât anterior, în timp ce numărul speciilor de fluturi a crescut cu 50%.
Producția durabilă de vin în Spania
Regiunea viticolă spaniolă Priorat se luptă din cauza impactului schimbărilor climatice asupra cantității și calității vinului său. De asemenea, se confruntă cu o concurență puternică pe piață din țări terțe. Vinificatorii trebuie să îmbunătățească eficiența, păstrând în același timp calitatea solului, a surselor de apă și a biodiversității. LIFE Priorat + Montsant a dezvoltat un model durabil de producție viticolă și vinicolă pentru regiune. Echipa a oferit recomandări de irigații pentru 16 podgorii și viticultori pe 200 de hectare, o zonă de mărimea Monaco. Economiile de utilizare a apei pe aceste parcele variază de la 25% la 35%. Această abordare ar putea fi utilizată de alte podgorii din Priorat. În plus, echipa a redus considerabil numărul de îngrășăminte chimice utilizate și a creat un manual de bune practici privind consumul de apă și energie.
https://cinea.ec.europa.eu/news/how-winemakers-are-adapting-warmer-world-2021-09-08_en
Share: