Skip to main content

30 octombrie 2023

Ministerul Energiei lansează în consultare C6/ I.4 „Sprijinirea investițiilor în întregul lanț valoric al bateriilor (producție și/sau asamblare și reciclare)”

Loading

Ministerul Energiei anunță lansarea spre consultare publică a GhiduluI solicitantului având ca obiect:

– Sprijinirea investițiilor în întregul lanț valoric al bateriilor (producție și/sau asamblare și reciclare)
– Sprijinirea investițiilor în întregul lanț valoric al celulelor și panourilor fotovoltaice (producție și/sau asamblare și reciclare).
În cadrul apelului de proiecte vor putea fi finanțate:
• Construirea de noi capacități de producție și/sau asamblarea și reciclare a bateriilor, care include orice combinație de activități precum:
o producția de electrozi și/sau componente ale electrozilor și bateriilor,
o asamblarea electrozilor în baterii și testarea/condiționarea bateriilor inclusiv activitatea de reciclare
și
• Construirea de noi capacități de producție și/sau asamblarea și reciclarea celulelor și/sau panourilor fotovoltaice, care include orice combinație de activități precum:
o producția de polisilicon și plachete,
o asamblarea celulelor și a modulelor fotovoltaice inclusiv reciclarea panourilor fotovoltaice (sau a elementelor acestora).

Principalele obiective urmărite pentru investițiile finanțabile în cadrul prezentului Ghid sunt:
o Punerea în funcțiune a unei capacități de minimum 2 GW/an de producție și/sau asamblare și reciclare a bateriilor, până în 31 decembrie 2025, contribuind la atingerea
obiectivelor asumate de România în cadrul PNRR – Componenta C6. Energie, măsura de investiții I.4. Lanț industrial de producție și/sau asamblare și/sau reciclare a bateriilor,
a celulelor și panourilor fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare), precum și noi capacități de stocare a energiei electrice.
o Punerea în funcțiune a unei capacități de minimum 200 MW/an de producție și/sau asamblare și reciclare a celulelor sau panourilor fotovoltaice, până în 31 decembrie 2025, contribuind la atingerea obiectivelor asumate de România în cadrul PNRR – Componenta C6. Energie, măsura de investiții I.4. Lanț industrial de producție și/sau asamblare și reciclare a bateriilor, a celulelor și panourilor fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare), precum și noi capacități de stocare a energiei electrice.

Acțiunile și activitățile finanțabile din prezentul ghid sunt:
➢ Construirea de noi capacități de producție și/sau asamblare și reciclare a bateriilor, care includ orice combinație a activităților de:
• producție de electrozi și/sau componente ale electrozilor și bateriilor, inclusiv reciclare,
• asamblarea electrozilor in baterii si testarea/condiționarea bateriilor, inclusiv reciclare.
➢ Construirea de noi capacități de producție și/sau asamblare și reciclare a celulelor sau panourilor fotovoltaice, care includ orice combinație a activităților de:
• producție de polisilicon și plachete inclusiv reciclare,
• asamblare de celule și module fotovoltaice inclusiv reciclare.

Acestea includ următoarele activități eligibile:
➢ Achiziționarea de instalații/echipamente pentru construirea de capacități noi de producție și/sau asamblare și reciclare a bateriilor;
➢ Achiziționarea de instalații/echipamente pentru construirea de capacități noi de producție și/sau asamblare și reciclare a celulelor și panourilor fotovoltaice;

Vor putea depune proiecte:
– microîntreprinderile, întreprinderile mijlocii, mici (inclusiv întreprinderi nou-înființate) și întreprinderile mari constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile republicată, cu
modificările și completările ulterioare, sau constituite în conformitate cu legislația specifică din statul membru a cărei naționalitate o dețin și cu condiția înregistrării înainte de semnarea
contractului de finantare la ONRC în România (conform codurilor CAEN eligibile precizate la secțiunea 2.1 din ghid).

Alocarea stabilită pentru apelul de proiecte  – 199.000.000

Informații suplimentare aici.


PNRR. Finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerațieUE

Share:

asistent
Atlas - Asistent