Skip to main content

15 februarie 2024

Ministerul Culturii anunță extinderea programului de atragere a investițiilor în producția de opere audiovizuale pe teritoriul României și deschiderea unui nou apel de proiecte în aprilie 2024

Loading

Ministerul Culturii a publicat spre consultare un proiect de hotărâre care extinde perioada de aplicare și modifică structura de finanțare a programului de atragere a investițiilor în producția de opere audiovizuale pe teritoriul României, reglementat de Hotărârea de Guvern nr. 421/2018, astfel încât România să redevină o destinație atractivă în acest domeniu.

„Având în vedere modificările cadrului legislativ european care ne permite să derulăm acest program, am decis extinderea perioadei de aplicare a programului de atragere a investițiilor în producția de opere audiovizuale pe teritoriul României până la finalul anului 2026, urmând ca un nou apel de proiecte să fie lansat în luna aprilie 2024.

În baza analizei proiectelor depuse în sesiunile trecute am determinat că, în perioada 2018 – 2020, au fost atrase în România investiții directe în producția de film și domeniile conexe de aproape 100 de milioane de EURO. Prin extinderea perioadei de aplicare a acestui program și prin modernizarea structurii de finanțare, ne propunem ca România să devină cea mai atractivă destinație de producție din Estul Europei și să atragem, în perioada 2024 – 2026, investiții directe estimate a depăși 380 de milioane de EURO.

De asemenea, întrucât numai 20% din proiectele depuse în sesiunile trecute au fost realizate, am decis restructurarea etapelor de analiză și aprobare a finanțării, astfel încât să fie finanțate doar filmele care încep producția pe teritoriul țării noastre și, astfel, să realizăm o alocare cât mai eficientă a bugetului rămas.

Trebuie să recunoaștem că funcționarea acestui program este esențială pentru menținerea României în industria producției de film și pentru remedierea consecințelor blocajului administrativ din perioada 2019-2023 care au determinat partenerii internaționali și profesioniști români de excepție să se orienteze către alte teritorii.

Nu este suficient să ne mândrim cu faptul că profesioniști și artiști români sunt recunoscuți prin premii și nominalizări internaționale, este esențial să le asigurăm acestora condiții normale pentru a-și desfășura activitatea aici, în țara lor.

Cred că debutul celei de-a 74a ediții a Festivalului International de Film de la Berlin este un moment extraordinar pentru a reasigura partenerii internaționali de angajamentul ferm al României în repornirea acestui program și de a anunța intenția de a deschide un nou apel de proiecte în luna aprilie, într-un format îmbunătățit”, a declarat Ministrul Culturii, Raluca Turcan.

 

Citește continuarea aici.

Share:

asistent
Atlas - Asistent