Skip to main content

02 februarie 2024

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a publicat în transparență decizională versiunea actualizată a Strategiei Naționale în domeniul Inteligenței Artificiale (SN-IA) 2024-2027

Loading

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a publicat în transparență decizională versiunea actualizată a Strategiei Naționale în domeniul Inteligenței Artificiale (SN-IA) 2024-2027, însoțită de proiectul de Hotărâre de Guvern pentru adoptarea acesteia și Nota de fundamentare.

„Ne-am asigurat că drepturile românilor vor fi protejate online. Strategia a beneficiat de o consultare publică extinsă, începând din septembrie 2023. Propunerile Comitetului Român pentru Inteligență Artificială și ale celorlalte organizații au fost temeinic analizate și sunt integrate. IA este viitorul economiei digitale globale, iar România va fi parte a acestui viitor, valorificând extraordinarul potențial al țării în IT și tehnologii emergente!”, a precizat ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan.

În elaborarea SN-IA au fost luate în considerare recomandări concrete formulate de organizațiile internaționale, recomandări ce vizează:

Realizarea investițiilor în cercetarea și dezvoltarea în domeniul IA;
Promovarea unui ecosistem digital pentru IA;
Oferirea unui mediu politic propice pentru IA;
Consolidarea capacității umane;
Cooperarea internațională pentru IA de încredere.

SN-IA se bazează pe acțiunile concrete propuse la nivelul Uniunii Europene, dar este, de asemenea, ancorată în situația actuală și contextul românesc, atât în ceea ce privește IA, cât și domeniile conexe principale: cercetarea și dezvoltarea, inovarea, competitivitatea economiei, educația, digitalizarea administrației și a societății.

Proiectul de Hotărâre de Guvern, Nota de fundamentare, Strategia Națională IA și Anexa 2 privind aprobarea Strategiei Naționale în domeniu Inteligenței Artificiale sunt accesibile la adresa https://www.mcid.gov.ro/transparenta-decizionala-2/.

Propunerile, sugestiile şi opiniile cu valoare de recomandare asupra proiectelor de acte normative se primesc în termen de 10 zile de la data de 31 ianuarie 2024, la adresa de email consultare@mcid.gov.ro sau la sediul Ministerului Cercetării Inovării și Digitalizării din str. Mendeleev, nr. 21-25, cod 010362, București.

 

Sursa: aici.

Share:

asistent
Atlas - Asistent