Skip to main content

20 septembrie 2021

Mecanismul de Protecție Civilă – Comisarul Lenarčič vizitează Haiti în timp ce podul aerian umanitar al UE ajunge în țară

Loading

Publicată pe 17 septembrie 2021

În contextul sprijinului continuu al UE în urma cutremurului devastator care a lovit Haiti pe 14 august, comisarul pentru gestionarea crizelor Janez Lenarčič călătorește astăzi în Haiti.

Vizita are scopul de a reafirma angajamentul umanitar al UE în a atenua situația de urgență în curs și coincide cu desfășurarea unui al treilea pod aerian umanitar. Această operațiune livrează peste 50 de tone de marfă salvatoare de vieți oferită de Slovenia, partenerii UE și organizațiile umanitare.

Astăzi, comisarul participă la o ceremonie de predare a peste 50 de tone de marfă umanitară, incluzând truse de igienă și adăpost, echipament medical, doze și alte obiecte pentru a ajuta comunitățile afectate să treacă după urgențe.

Începând cu luna august a acestui an, prin zborurile podului aerian umanitar desfășurate în Haiti, UE a pus la dispoziție peste 177 de tone de material pentru a satisface cele mai urgente nevoi ale populației locale.

Comisarul Lenarčič se va întâlni cu mai mulți reprezentanți ai ONU și ai ONG-urilor, precum și cu reprezentanți diplomatici din statele membre ale UE. În plus, comisarul va vizita mai multe proiecte umanitare locale sprijinite de UE în diferite locuri din Les Cayes afectate de cutremur.

Comisarul Lenarčič a declarat: „Când are loc un dezastru, asigurarea sprijinului continuu este la fel de importantă ca asigurarea ajutorului imediat. La o lună după cutremurul care a lovit Haiti, suntem aici pentru a ne reafirma angajamentul față de cel de-al treilea pod aerian umanitar finanțat de UE, desfășurat pentru a permite ajutorului vital să ajungă la populația afectată. Mulțumesc tuturor partenerilor noștri care au donat materiale umanitare pentru această operațiune. Vom consolida răspunsul umanitar și vom facilita furnizarea de ajutor către Haiti atât timp cât este necesar. Cu toate acestea, cooperarea strânsă cu partenerii de dezvoltare va fi crucială pentru ca Haiti să se poată recupera în sfârșit și să se ridice din această spirală descendentă a crizelor către un viitor mai rezistent. ”

Imediat după cutremur, UE a alocat 3 milioane de Euro pentru a satisface cele mai urgente nevoi ale populației și a desfășurat o echipă de experți europeni la fața locului pentru a evalua situația și a oferi sprijin logistic autorităților locale.

Prin intermediul Mecanismului European de Protecție Civilă, UE coordonează, de asemenea, livrarea în continuare a ofertelor de ajutor din partea statelor membre ale UE, inclusiv:

  • unitate de purificare a apei, prelate, truse de bucătărie și alte provizii din Spania
  • unitate de purificare a apei și o echipă de peste 40 de salvatori din Franța
  • un model de telecomunicații din Luxemburg
  • navă pentru a facilita operațiunile de transport din Olanda, corturile familiale și alte provizii din Suedia
  • echipă medicală de urgență cu un spital de campanie din Norvegia
  • prelate, pături, săpun și echipament de protecție personală din Italia.

Context

Înființată inițial ca răspuns la provocările generate de pandemia COVID-19, operațiunile de zbor ale podului aerian umanitar al Uniunii Europene sunt destinate să contribuie la consolidarea răspunsurilor umanitare și de urgență în țările care se confruntă cu contexte fragile. Aceste zboruri contribuie la completarea lacunelor critice facilitând furnizarea de ajutor umanitar, asistență de urgență și transportul personalului umanitar atunci când este necesar.

Urgența generată de cutremurul cu magnitudinea 7,2 care a lovit Haiti pe 14 august a pus o presiune suplimentară pe situația umanitară gravă a țării, care se afla deja sub o presiune puternică din cauza penuriei de alimente, a malnutriției și a problemelor migrației, printre alte provocări.

UE a oferit ajutor umanitar victimelor dezastrelor majore și ale crizelor din Haiti, inclusiv uraganul Matthew (2016), epidemiile holerei, pandemia COVID-19 și cutremurele din 2010 și 2021.

Sursa:  https://ec.europa.eu/echo/news/commissioner-lenarcic–visits-haiti-eu-humanitarian-air-bridge-flight-reaches-country_en

 

Share:

asistent
Atlas - Asistent