Skip to main content

07 septembrie 2021

Inundații dezastruoase: cum să estimăm mai bine riscurile și să reducem impactul?

Loading

Un om de știință al Centrului Comun de Cercetare (n.r. JRC – Joint Research Centre) a contribuit la un nou studiu asupra inundațiilor care investighează factorii naturali și socio-economici care decid dacă nivelurile ridicate de inundații ale râurilor se transformă sau nu în consecințe dezastruoase.

Studiul, care a fost publicat în Nature Reviews, oferă, de asemenea, informații despre cum să se estimeze mai bine riscurile asociate, să se dezvolte măsuri adecvate de reducere a riscurilor și să analizeze tendințele inundațiilor în condițiile prezente și viitoare.

Oamenii de știință fac lumină asupra a ceea ce poate transforma o inundație într-un dezastru și oferă recomandări cu privire la măsurile care pot fi luate pentru a reduce impactul.

Activitatea umană schimbă climatul în moduri fără precedent. Ultimul raport al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) publicat recent de Organizația Națiunilor Unite avertizează cu privire la valuri de căldură din ce în ce mai extreme, secete și inundații, subliniind că acesta este „cod roșu pentru umanitate”.

Inundațiile extreme sunt deja din ce în ce mai frecvente și pot avea consecințe catastrofale neașteptate pentru statele membre ale UE, după cum au demonstrat recentele inundații masive din Europa, din iulie 2021.

 

Pentru a atenua schimbările climatice, UE își propune să facă din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050, prin acordul verde european, prioritatea numărul unu al Comisiei Europene de astăzi. (…)

Pentru a face față creșterii inundațiilor dezastruoase, UE coordonează prin JRC Sistemele europene de conștientizare a inundațiilor (EFAS), care fac parte din Serviciul de gestionare a situațiilor de urgență Copernicus (CEMS). EFAS este primul sistem operațional pan-european de previziune și monitorizare a inundațiilor.

Continuarea articolului :

https://ec.europa.eu/jrc/en/news/disastrous-floods-how-better-estimate-risks-and-reduce-impacts

Pentru mai multe informații despre JRC și Horizon Europe, vizitați:

https://ec.europa.eu/jrc/en

https://ec.europa.eu/info/research-and-innovation/funding/funding-opportunities/funding-programmes-and-open-calls/horizon-europe_en

Share:

asistent
Atlas - Asistent