11 august 2021
Mecanismul de Protecție Civilă al UE continuă să canalizeze sprijin pentru a ajuta la combaterea incendiilor forestiere fără precedent din Grecia și din restul Mediteranei. În urma solicitărilor din Grecia, Macedonia de Nord, Albania, Italia și Turcia, Uniunea Europeană a ajutat acum la mobilizarea a 14 avioane de stingere a incendiilor, 3 elicoptere, aproximativ 1.300 de salvatori și 250 de vehicule.
Numai în Grecia sunt în desfășurare 9 avioane, aproape 1.000 de pompieri și 200 de vehicule. Ultimele oferte din weekend au venit de la Franța, Germania, Polonia, Austria și Slovacia, care trimit unități terestre de stingere a incendiilor. Aceștia își vor uni forțele care operează deja în țară: unități terestre de stingere a incendiilor din Cipru, Franța, Cehia și România, precum și avioane din Cipru, Suedia, Franța, Croația și Spania.
Acest lucru vine adițional față de ajutorul deja desfășurat săptămâna trecută pentru combaterea incendiilor forestiere din Italia, Albania și Macedonia de Nord:
Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a declarat: „Mobilizăm una dintre cele mai mari operațiuni de stingere a incendiilor din Europa, întrucât mai multe incendii afectează simultan mai multe țări. Aceasta arată necesitatea de a acorda prioritate răspunsului la criză și la nivel european. UE este în deplină solidaritate cu Grecia, Macedonia de Nord, Albania, Italia și Turcia, în acest moment dificil. Sunt foarte recunoscător tuturor țărilor care au oferit ajutor pentru solidaritatea lor tangibilă. Gândurile noastre sunt cu toți cei afectați și cu primii respondenți care își riscă viața la luptă focurile. ”
În plus, satelitul de urgență Copernicus al UE contribuie la furnizarea hărților de evaluare a pagubelor din zonele afectate din Macedonia de Nord și Grecia.
Centrul de coordonare a răspunsurilor de urgență al Uniunii Europene 24/7 este în contact regulat cu autoritățile naționale relevante pentru a monitoriza îndeaproape situația și a canaliza asistența UE.
Context
Mecanismul de Protecție Civilă al UE consolidează cooperarea dintre statele membre ale UE și 6 state participante în domeniul protecției civile, în vederea îmbunătățirii prevenirii, pregătirii și răspunsului la dezastre. Atunci când amploarea unei situații de urgență depășește capacitățile de răspuns ale unui stat , aceasta poate solicita asistență prin intermediul mecanismului.
Share: