26 august 2021
În urma incendiilor devastatoare de pădure din Mediterana și Balcanii de Vest din ultimele săptămâni, Comisarul pentru gestionarea crizelor Janez Lenarčič vizitează astăzi zonele afectate din Grecia.
În timpul vizitei, acesta se întâlnește cu prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis și cu viceministrul domnul Christos Triantopoulos.
Comisarul, împreună cu ministrul adjunct al Protecției Civile, Nikos Chardalias, vizitează și depozitul rescEU de articole medicale găzduit de Grecia.
În plus, se va întâlni cu Apostolos Tzitzikostas, președintele Comitetului european al regiunilor și un grup de guvernatori ai regiunilor elene.
În timpul vizitei sale în regiunea Attica de lângă Atena, care a fost puternic afectată de incendii forestiere în această vară, Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a declarat: “Sezonul de incendii în curs de desfășurare în Europa a fost extrem de solicitant, având efecte dăunătoare asupra oamenilor și a ecosistemelor noastre. a afectat Grecia, unde am putut asista la cel mai grav val de incendii de peste un deceniu. Sunt foarte mândru să văd că mecanismul de protecție civilă al UE și flota noastră de avioane anti-stingere rescEU și-au demonstrat din nou valoarea – aici, în Grecia, dar și în alte țări, regiuni de pe continentul nostru. Dar există o nevoie clară de mai multe. Lucrăm deja cu statele membre, inclusiv Grecia, pentru a extinde capacitatea rescEU a avioanelor de stingere a incendiilor în viitorul apropiat. Construirea de rezerve și capacități UE este un obiectiv pe termen lung pentru a aborda consecințele din ce în ce mai prezente ale schimbărilor climatice, pentru a ajuta la protejarea cetățenilor și a naturii noastre. Cu toate acestea, doresc să reamintesc că prevenirea și adaptarea rămâne esențială pentru gestionarea pe termen lung a diferitelor dezastre. ”
Întrucât sezonul incendiilor forestiere este încă în desfășurare în Europa, incendiile au ars până acum o zonă care este deja de peste două ori mai mare decât media 2008-2020 a suprafeței arse în UE.
Cipru, Grecia, Italia, precum și Albania, Algeria, Macedonia de Nord și Turcia au solicitat întăriri de stingere a incendiilor în cadrul Mecanismului de protecție civilă al UE. Ca răspuns, UE a desfășurat 16 avioane, 3 elicoptere, aproximativ 1.300 de prim-intervenție și mai mult de 290 de vehicule prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE.
Incendiile din Grecia au fost deosebit de puternice în acest an. Pentru a răspunde cererilor de asistență din partea Greciei, sprijinul pentru stingerea incendiilor din 11 state membre UE (Austria, Croația, Cipru, Cehia, Franța, Germania, Polonia, România, Slovacia, Spania și Suedia) a fost mobilizat rapid pentru a sprijini eforturile naționale și locale de stingere a incendiilor, cu echipe de pompieri la sol și avioane de stingere a incendiilor, în plus față de avioanele de stingere a incendiilor din propria rezervă rescEU a UE.
Mecanismul de protecție civilă al UE, care reunește resursele statelor membre și flota rescEU sunt un instrument flexibil al UE creat pentru a oferi un sprijin robust atunci când capacitatea națională este depășită.
În fața schimbărilor climatice, a frecvenței și severității crescânde a pericolelor naturale și a naturii transfrontaliere a crizelor, este necesară extinderea și consolidarea continuă a capacității noastre de răspuns colectiv.
Serviciul Copernicus de cartografiere de urgență prin satelit al UE a completat operațiunile de stingere a incendiilor cu informații detaliate din spațiu.
Share: