Skip to main content

27 iulie 2021

Incendii de pădure în Sardinia: UE mobilizează asistență imediată pentru Italia

Loading

Ca răspuns la solicitarea de asistență a Italiei prin Mecanismul de protecție civilă al UE pentru a ajuta la lupta împotriva incendiilor în curs de desfășurare din Sardinia, UE mobilizează sprijin imediat din partea Franței și a Greciei.

Janez Lenarčič, Comisarul pentru gestionarea crizelor, a declarat: „Mulțumesc Franței și Greciei pentru această solidaritate promptă demonstrată cu Italia pentru a ajuta la stingerea incendiilor devastatoare. Centrul de coordonare a răspunsurilor de urgență 24/7 al UE rămâne în contact strâns cu autoritățile italiene pentru a monitoriza evoluțiile la fața locului și pentru a coordona orice asistență suplimentară, după cum este necesar. ”

Franța și Grecia desfășoară fiecare câte două avioane de stingere a incendiilor (Canadair). Avioanele oferite de Franța provin din Fondul european de protecție civilă, în timp ce cele oferite de Grecia fac parte din activele rescEU.

Incendiile sălbatice au lovit zona Montiferru, în centrul-vestul insulei, în urma temperaturilor ridicate. Rapoartele inițiale indică faptul că peste 4.000 de hectare au fost arse și 355 de persoane evacuate.

Context

Mecanismul de protecție civilă al UE consolidează cooperarea dintre și între statele membre și statele participante în domeniul protecției civile, în vederea îmbunătățirii prevenirii, pregătirii și răspunsului la dezastre. Prin Mecanism, Comisia Europeană joacă un rol cheie în coordonarea răspunsului la dezastre în Europa și nu numai.

Atunci când amploarea unei situații de urgență depășește capacitățile de răspuns ale unei țări, aceasta poate solicita asistență prin intermediul Mecanismului. Odată activat, Mecanismul coordonează asistența pusă la dispoziție de statele participante prin oferte spontane.

În plus, UE a creat Fondul european de protecție civilă pentru a avea un număr critic de capacități de protecție civilă ușor disponibile, care să permită un răspuns colectiv mai puternic și coerent. Dacă situația de urgență necesită asistență suplimentară pentru salvarea vieții, rezerva rescEU poate fi trimisă în ultimă instanță.

Până în prezent, toate statele membre ale UE participă la Mecanism, precum și Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru și Turcia. De la înființarea sa în 2001, Mecanismul de protecție civilă al UE a răspuns la peste 420 de cereri de asistență în interiorul și în afara UE.

Sursa: Forest fires in Sardinia: EU mobilises immediate assistance to Italy | European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations (europa.eu)

Share:

asistent
Atlas - Asistent