Skip to main content

27 octombrie 2023

Îmbunătățirea infrastructurii de asistență medicală, în atenția autorităților din regiunea de frontieră româno-sârbă

Loading

Adrian-Ioan Veștea, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, și dr. Daniel-Claudiu Maliţa, managerul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, au semnat, astăzi, contractul de finanțare pentru proiectul de importanță strategică „Împreună putem învinge cancerul – Together we can beat cancer”, finanțat prin Programul Interreg IPA România-Serbia 2021-2027.
”Prin finanțarea acestui proiect, vom contribui la îmbunătățirea accesului populației din regiunea de frontieră româno-sârbă la servicii medicale de calitate pentru diagnosticul precoce al cancerului, precum și la metode inovatoare de tratare”, a precizat ministrul dezvoltării.
Proiectul, în valoare de 4.999.311,44 de euro, își propune să doteze 4 spitale din aria Programului (Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, Spitalul Județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin, Centrul de îngrijire medicală Kladovo și Centrul de îngrijire medicală Veliko Gradiște) cu echipamente medicale de ultimă generație și consumabile specifice pentru a detecta și trata eficient cancerul.
De asemenea, vor fi înființate două centre oncologice în Timișoara și Kladovo și va fi creat un sistem de telemedicină pentru conectarea personalului medical cu pacienții și îmbunătățirea calității diagnosticului și tratamentului.
Prin proiect se va asigura și infrastructura tehnologică necesară pentru un sistem de formare de la distanță a personalului medical, fiind organizate și forumuri de discuții privind incidența, diagnosticul și tratamentul cancerului în aria programului.
* * *
Programul Interreg IPA România-Serbia 2021-2027 are un buget de 74,5 milioane de euro și finanțează 3 tipuri de proiecte: proiecte de importanță strategică, proiecte de infrastructură mare, precum și proiecte selectate în cadrul apelurilor competitive, privind protecția mediului și adaptarea la schimbările climatice, sănătate și educație, turism și cultură, managementul frontierei, ce urmează a fi implementate în aria programului (Timiș, Caraș – Severin și Mehedinți din România și 6 districte din Republica Serbia: Severno Banatski, Srednje Banatski, Južno Banatski, Braničevski, Borski, Podunavski), iar, în perioada următoare, va continua procesul de contractare a proiectelor selectate.

Share:

asistent
Atlas - Asistent