Skip to main content

25 aprilie 2024

Guvernul a aprobat programul Electric Up 2

Loading

Guvernul a aprobat recent o Ordonanță de Urgență prin care se modifică și se extinde Programul Electric Up, oferind sprijin financiar semnificativ IMM-urilor și sectorului HORECA pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice și stații de încărcare a vehiculelor electrice.

Principalele modificări aduse programului:

 • Sprijin financiar mai mare: Se acordă un ajutor de minimis de până la 150.000 de euro pentru fiecare beneficiar, reprezentând 75% din valoarea cheltuielilor eligibile. Beneficiarii trebuie să contribuie cu 25% din valoarea proiectului.
 • Putere instalată mai mare: Limita superioară a puterii instalate a sistemelor de panouri fotovoltaice a fost crescută la 150 kWp, permițând o producție mai mare de energie electrică pentru a satisface nevoile proprii și a alimenta stațiile de încărcare a vehiculelor electrice.
 • Stații de încărcare mai puternice: Programul sprijină acum instalarea de stații de încărcare de minimum 22 kW cu minim două puncte de încărcare (2x11kW) pentru a facilita încărcarea mai rapidă a vehiculelor electrice.
 • Termen extins: Implementarea programului a fost extinsă până în 2032, oferind mai mult timp companiilor pentru a beneficia de finanțare.
 • Buget alocat: Programul Electric Up 2 va fi finanțat cu 450 de milioane de lei de la bugetul de stat.

Beneficiile programului:

 • Reducerea costurilor cu energia: Instalarea de panouri fotovoltaice poate ajuta companiile să își reducă semnificativ facturile la energie electrică.
 • Creșterea gradului de independență energetică: Producția proprie de energie electrică poate oferi companiilor o mai mare independență față de rețeaua electrică națională.
 • Reducerea emisiilor de carbon: Utilizarea energiei solare și a vehiculelor electrice contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la combaterea schimbărilor climatice.
 • Stimularea economiei verzi: Programul Electric Up 2 va crea noi locuri de muncă și va impulsiona creșterea economică în sectorul energiei verzi.

Cine poate beneficia de program:

 • IMM-uri: Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii din diverse domenii pot aplica pentru finanțare.
 • Companii HORECA: Hotelurile, restaurantele și barurile pot beneficia de program pentru a-și instala sisteme de panouri fotovoltaice și stații de încărcare a vehiculelor electrice.

Cum se pot înscrie companiile:

Informații detaliate cu privire la programul Electric Up 2, inclusiv criteriile de eligibilitate, procedurile de aplicare și documentația necesară, pot fi găsite pe site-ul web al Ministerului Energiei: https://energie.gov.ro/category/electricup/.

Programul Electric Up 2 reprezintă o oportunitate importantă pentru IMM-uri și companiile HORECA de a reduce costurile cu energia, de a-și crește gradul de independență energetică și de a contribui la combaterea schimbărilor climatice.

Share:

asistent
Atlas - Asistent