Skip to main content

03 iulie 2023

Grupul BEI și România marchează 30 de ani de parteneriat cu 675 milioane euro pentru transport, dezvoltare urbană și întreprinderi mici

Loading

BEI a anunțat noi finanțări în valoare de 675 milioane EUR pentru transport, dezvoltare urbană și întreprinderile mici din România. 600 de milioane EUR pentru transport vor servi drept cofinanțare pentru Facilitatea UE pentru redresare și reziliență.

O primă tranșă de 600 de milioane de euro dintr-un împrumut de 1,2 miliarde de euro aprobat de BEI va fi destinată construirii unei noi autostrăzi între Ploiești și Pașcani, în estul României. Sprijinit de Facilitatea de redresare și reziliență a Uniunii Europene, noul drum va face parte din rețeaua centrală de transport transeuropeană. Va avea un impact economic și social substanțial asupra regiunii, va îmbunătăți siguranța și va economisi timp de călătorie semnificativ. Pe lângă finanțare, proiectul a primit sprijin tehnic valoros de la BEI pentru pregătirea proiectelor (JASPERS) și pentru implementarea proiectelor (PASSA). BEI a anunțat semnarea unui împrumut de 20,9 milioane de euro cu Municipiul Oradea pentru finanțarea investițiilor în transportul urban, regenerarea urbană și îmbunătățirea eficienței energetice în școli, clădiri publice și iluminat stradal. BEI a semnat, de asemenea, un împrumut de 30 de milioane de euro pentru a finanța modernizarea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale din Sectorul 2 al Bucureștiului. Ambele investiții sunt continuarea colaborării pe termen lung a BEI cu aceste autorități. În ultimii cinci ani, Grupul BEI a investit 398 de milioane EUR pentru a sprijini dezvoltarea urbană și regională în întreaga țară. De asemenea, BEI și Garanti BBVA au semnat un împrumut de 24,4 milioane EUR pentru a sprijini accesul la finanțare pentru întreprinderile mici. Împrumutul va face finanțarea mai accesibilă pentru afacerile din România, majoritatea formate din regiuni de coeziune, precum și pentru cei care investesc în acțiunea climatică, ca modalitate de a sprijini transformarea verde, incluzivă și durabilă a economiei românești.

Share:

asistent
Atlas - Asistent