Skip to main content

25 octombrie 2021

Furtul de identitate online este contracarat

Loading

ID TEMA: HORIZON-CL3-2021-FCT-01-12

Data limită : 23 noiembrie 2021, 17:00:00 ora Bruxelles

Domeniu de aplicare:

Forma „clasică” de furt de identitate a fost o afacere importantă de ani de zile și constă în date personale și financiare furate online, vândute în economia subterană și utilizate abuziv de organizații criminale din întreaga lume, de obicei pentru câștiguri financiare. Odată cu evoluția tehnologică, furtul de identitate evoluează, de asemenea. Detaliile personale pot fi găsite prin piratarea computerelor, dar hoții de identitate obțin din ce în ce mai multe informații personale ale cetățenilor de pe site-urile de socializare. În plus, o îmbunătățire continuă a tehnologiilor pentru a crea materiale audio și video deepfake poate duce la noi forme de furt de identitate. Această tehnologie relativ nouă, dar care evoluează rapid, suprapune audio, imagini sau videoclipuri peste alt videoclip sau creează altele noi. De exemplu, poate fi folosit, printre altele, pentru a genera noi materiale „personalizate” pentru abuzuri asupra copiilor, pentru a crea conturi de socializare false în numele persoanei vizate (pentru a le valorifica sau a le urmări), pentru a plasa fețele vedetelor pe cele existente videoclipuri pornografice, pentru a răspândi dezinformare despre o companie (ducând la pierderi financiare) sau un politician sau un expert (daune reputaționale).

Este nevoie de cercetare pentru a dezvolta noi mijloace tehnologice de detectare a deepfake-urilor în sprijinul activității autorităților de poliție, deoarece poate fi doar o chestiune de timp până când deepfake-urile să fie utilizate mai des în cazurile de furt de identitate online. În plus, acest lucru poate avea implicații grave pentru autoritățile de poliție, deoarece ar putea complica investigațiile și ar putea ridica întrebări cu privire la autenticitatea probelor. Problema colectării probelor (transfrontaliere) pentru utilizarea lor în instanțele de judecată, adică într-o manieră legală și respectarea drepturilor fundamentale, cum ar fi confidențialitatea și protecția datelor cu caracter personal, ar trebui abordată și în activitățile propuse. Ar trebui analizate și alte moduri de operare în evoluție și noi tendințe în furturile de identitate online și ar trebui dezvoltate mijloacele societale legale inovatoare corespunzătoare de prevenire, precum și mijloace tehnologice legale inovatoare de detectare și investigare a acestora. Astfel, activitățile propuse în cadrul acestui subiect ar trebui să abordeze atât dimensiunea tehnologică, cât și cea socială a furtului de identitate online într-un mod echilibrat. O analiză a tendințelor (cine sunt de obicei victimele furturilor de identitate, dacă genul/vârsta/ competențele TIC joacă un rol etc.) ar fi un avantaj. Ar trebui acordată o atenție specială eticii și protecției drepturilor fundamentale pe parcursul cercetării și a soluțiilor propuse.

Acest subiect necesită contribuția eficientă a disciplinelor SSH (n.r. Științe sociale și comportamentale) și implicarea experților, instituțiilor SSH, precum și includerea expertizei relevante SSH, pentru a produce efecte semnificative și semnificative care sporesc impactul societal al activităților de cercetare conexe.

Pentru detalii suplimentare, accesați :

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/horizon-cl3-2021-fct-01-12;callCode=null;freeTextSearchKeyword=;matchWholeText=true;typeCodes=1,0;statusCodes=31094501,31094502,31094503;programmePeriod=2021%20-%202027;programCcm2Id=43108390;programDivisionCode=null;focusAreaCode=null;destination=null;mission=null;geographicalZonesCode=null;programmeDivisionProspect=null;startDateLte=null;startDateGte=null;crossCuttingPriorityCode=null;cpvCode=null;performanceOfDelivery=null;sortQuery=sortStatus;orderBy=asc;onlyTenders=false;topicListKey=topicSearchTablePageState

 

 

Share:

asistent
Atlas - Asistent