Atenție – Evenimentul va fi înregistrat audio și video. Înregistrarea va fi publicată (total sau parțial) pe canalele social-media ale Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va organiza în data de 15 aprilie 2024, începând cu ora 12:00, o sesiune de informare online pentru beneficiarii Programului Asistență Tehnică 2021-2027.
În cadrul acestui eveniment vor fi abordate următoarele aspecte cu privire la Programul Asistență Tehnică, respectiv: explicarea criteriilor de eligibilitate și a activităților eligibile în cadrul Priorității 2 – Îmbunătățirea capacității de gestionare și implementare şi asigurarea transparenţei fondurilor FEDR, FC, FSE+, FTJ – Sprijin pentru implementarea Strategiilor ITI prevăzute în cadrul Acordului de Parteneriat, modalitatea de scriere a proiectelor, exemple de bune practici și greșeli/provocări frecvente/comune.
Ce trebuie să știți despre PoAT?
Programul Asistență Tehnică (PoAT) 2021 – 2027 joacă un rol important în asigurarea implementării eficiente a fondurilor europene alocate României prin Politica de Coeziune.
Dezvoltat strategic:
- PoAT se bazează pe arhitectura sistemului de coordonare, gestionare și control al fondurilor din perioada de programare 2021-2027.
- Strategia POAT este fundamentată pornind de la două elemente principale, respectiv: capacitatea administrativă de gestionare a fondurilor și lecțiile învățate. Impact semnificativ:
- PoAT va facilita absorbția eficientă a fondurilor europene, susținând o serie de măsuri orizontale destinate sistemului de coordonare, gestionare și control al fondurilor europene, beneficiarilor și potențialilor beneficiari.Programul își propune să simplifice procedurile administrative, reducând birocrația și sporind eficiența sistemului de gestionare și coordonare a fondurilor europene.
Beneficii concrete:
- PoAT oferă sprijin concret autorităților implicate în implementarea fondurilor europene, predefinite la nivelul programului.
- PoAT contribuie la consolidarea capacității administrative și la îmbunătățirea competențelor profesionale în domeniul managementului fondurilor europene.
Bugetul total al PoAT pentru perioada 2021-2027 este de 959,43 mil. euro, din care 457,49 mil. euro contribuție UE şi 501,94 mil. euro contribuție națională.
Beneficiari:
- structuri orizontale din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
- Autoritățile de management ale Programului Dezvoltare Durabilă, Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare, Programului Sănătate în calitate de beneficiar sau în parteneriat cu alte entități publice cu atribuții necesare realizării obiectivelor de program;
- Organismele Intermediare pentru PoS și PoCIDIF
- Ministerul Finanțelor pentru Autoritatea de Certificare şi Plată,
- Instituțiile care asigură finalizarea implementării şi închiderea PO 2014-2020: POIM– mediu și energie și POC, POAT, POR și POCA;
- Instituțiile care asigură închiderea PO 2007-2013: POS CCE și POS Mediu;
- Curtea de Conturi – Autoritatea de Audit;
- Asociații pentru Dezvoltare Intercomunitară pentru Investiții Teritoriale Integrate;
- Agențiile pentru dezvoltare regională în calitate de OI pentru PoS;
- Organismul intermediar regional pentru Programe europene capital uman Regiunea București-Ilfov în calitate de OI pentru PoS;
- Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării în calitate de OI pentru POC/PoCIDIF/PoS;
- Autoritatea pentru Digitalizarea României în calitate de OI pentru POC/PoCIDIF;
- Agenția Națională a Funcționarilor Publici;
- Ministerul Sanatatii;
- Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate;
- Directia Generala Program Operational Competitivitate;
- ADR-urile si AM POCA pentru finalizarea implementării şi închiderea PO 2014-2020;
- Autoritatea pentru Digitalizarea României în calitate de OI pentru POC/PoCIDIF;
- Serviciul de Telecomunicații Speciale, în calitate de structură care sprijină activitatea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene conform art. 24 din Hotărârea Guvernului nr. 398/2015, cu modificările și completările ulterioare (pentru închiderea perioadă de programare 2014-2020);
- Serviciul Român de Informații, în calitate de structură care sprijină activitatea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene conform art. 24 din Hotărârea Guvernului nr. 398/2015, cu modificările și completările ulterioare (pentru închiderea perioadă de programare 2014-2020).
Înscrierile sunt deschise până pe 14 aprilie 2024, ora 23:59. Evenimentul se desfășoară online.