Skip to main content

03 octombrie 2023

EU4Health – A fost lansat primul prototip al infrastructurii digitale paneuropene pentru imaginile cancerului

Loading

Inițiativa europeană de imagistică a cancerului a atins o primă etapă majoră a foii de parcurs către furnizarea unei infrastructuri europene federate de date privind imaginile cancerului pentru a sprijini furnizorii de asistență medicală, institutele de cercetare și inovatorii să utilizeze cât mai bine soluțiile inovatoare bazate pe date pentru tratamentul cancerului și îngrijire. Inițiativa reprezintă un pas major pentru construirea Atlasului de imagistică a cancerului, cu peste 60 de milioane de date anonime de imagini despre cancer de la peste 100.000 de pacienți. Prin noua inițiativă de imagistică a cancerului sunt conectate 36 de seturi de date de imagini a 9 tipuri de cancer (sân, colon, plămân, prostată, rect, ficat, gliom pontin intrinsec difuz, neuroblastom, glioblastom), pentru un total de peste 200.000 de serii de imagini de aproximativ 20.000 de indivizi.

De asemenea, a fost publicată o primă versiune a regulilor pentru furnizorii și utilizatorii de date și a procedurilor operaționale; accesul la date poate fi solicitat furnizorilor de date în conformitate cu normele de etică și protecția datelor aplicabile. Proiectul EuCanImage va continua să extindă funcționalitățile platformei inovatoare Cancer Image Europe. Prima versiune a platformei va fi lansată până la sfârșitul anului 2024, iar lansarea finală este așteptată până la sfârșitul anului 2025. Infrastructura digitală va fi pe deplin operațională și va funcționa în 2026. Mai multe state membre ale UE și-au exprimat interesul pentru înființarea unui Consorțiu european de infrastructură digitală (EDIC) pentru platforma inovatoare de imagistică a cancerului.

Sursă – https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/news/cancer-image-europe-platform-first-prototype-pan-european-digital-infrastructure-goes-live
Sursă foto: © Comisia Europeană

Share:

asistent
Atlas - Asistent