Skip to main content

03 septembrie 2021

Etichete energetice UE mai simple pentru produsele de iluminat aplicabile de la 1 septembrie

Loading

Pentru a-i ajuta pe consumatorii din UE să își reducă facturile de energie și amprenta de carbon, o versiune nouă a etichetei energetice recunoscută pe scară largă a UE pentru becuri și alte produse de iluminat va fi aplicabilă în toate magazinele și punctele de vânzare cu amănuntul online începând de miercuri, 1 septembrie 2021. urmărește îmbunătățirea considerabilă a eficienței energetice în acest sector în ultimii ani, ceea ce a însemnat că tot mai multe „surse de lumină” (cum ar fi becurile și modulele LED) au obținut ratinguri A + sau A ++ conform etichetei actuale. Cea mai importantă schimbare este revenirea la o scară A-G mai simplă.

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat: „Lămpile noastre și alte produse de iluminat au devenit mult mai eficiente în ultimii ani, încât mai mult de jumătate din LED-urile sunt acum în clasa A ++. Actualizarea etichetelor va face mai ușor pentru consumatori să vadă care sunt produsele „cele mai bune din clasă”, ceea ce la rândul său îi va ajuta să economisească energie și bani pe facturile lor. Folosirea unui iluminat mai eficient din punct de vedere energetic va continua să reducă emisiile de gaze cu efect de seră din UE și să contribuie la neutralizarea climei până în 2050. ”

Noua scară este mai strictă și concepută astfel încât foarte puține produse sunt capabile inițial să obțină calificativele „A” și „B”, lăsând spațiu pentru ca produsele mai eficiente să intre treptat pe piață. Cele mai eficiente produse energetice de pe piață în prezent vor fi etichetate acum ca „C” sau „D”. Pe etichete vor fi incluse o serie de elemente noi, inclusiv un cod QR care leagă o bază de date la nivelul întregii UE, unde consumatorii pot găsi mai multe detalii despre produs.

Pentru a permite vânzarea stocului existent, regulile prevăd o perioadă de 18 luni în care produsele care poartă vechea etichetă pot fi vândute în continuare pe piață în punctele de vânzare cu amănuntul fizice. Cu toate acestea, pentru vânzările online, etichetele vechi afișate online vor trebui înlocuite cu cele noi în termen de 14 zile lucrătoare.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_21_4484

Share:

asistent
Atlas - Asistent