11 august 2021
Autoturismele sunt responsabile pentru aproximativ 12% din emisiile totale de CO2 ale UE. De asemenea, există o diferență între consumul de combustibil raportat de producătorii de vehicule în testele oficiale și cât de mult se folosește în condiții reale de conducere.
Proiectul multi-țară MILE21-LIFE a dezvoltat o platformă web care oferă consumatorilor posibilitatea de a vizualiza și compara consumul real de combustibil și emisiile pentru o gamă largă de modele de mașini vândute în UE. Platforma permite, de asemenea, utilizatorilor să urmărească consumul de combustibil.
„Șoferii își pierd încrederea în cifrele privind consumul de combustibil și emisiile producătorilor de vehicule. La rândul său, acest lucru poate avea un impact negativ asupra angajamentelor de mediu ale UE ”, spune coordonatorul proiectului MILE21-LIFE, Zissis SAMARAS, de la Universitatea Aristotel din Salonic în Grecia.
Aceste angajamente includ Directiva UE privind vehiculele curate din 2019 și recentele propuneri legislative Fit for 55 care vizează atingerea obiectivului UE pentru 2030, de reducere a emisiilor cu 55% și atingere de zero net până în 2050.
Platforma web a adunat deja o mulțime de date de la multe modele de mașini de pe continent. Aceste date arată cum consumul real depășește cifrele oficiale cu procente între 20 și 30%.
Aceasta înseamnă că șoferii din UE cheltuiesc mai mulți bani pe combustibil decât se credea anterior. De asemenea, înseamnă că informațiile pe care le-au primit atunci când și-au cumpărat mașina nu sunt reprezentative pentru condițiile reale de conducere. Iar emisiile de CO2 sunt mai mari decât se aștepta.
Rezultatele arată, de asemenea, că respectarea sfaturilor de conducere eficiente ale proiectului ar putea reduce consumul de combustibil cu aproximativ 0,3 litri la 100 km. Acest lucru înseamnă mai puține emisii și economii de combustibil de aproximativ 90 EUR pentru cei care conduc 20 000 km pe an. Recomandările includ sfaturi cu privire la viteza la care trebuie să călătoriți și cum să controlați mai bine încălzirea sau aerul condiționat.
Datele colectate în cadrul proiectului sunt importante, deoarece pot arăta dacă politicile de reducere a emisiilor funcționează, pot evidenția orice probleme și pot îmbunătăți elaborarea politicilor.
Tranziția verde nu poate avea loc fără o implicare mai mare a consumatorilor din UE. Proiectul LIFE MILE-21 întruchipează acest spirit de a colabora pentru a ne proteja mediul.
https://cinea.ec.europa.eu/news/helping-europes-consumers-track-fuel-consumption-2021-08-11_en
Share: