Skip to main content

02 august 2021

Dezinformarea legată de Coronavirus: platformele online întreprind noi acțiuni și solicită ca mai mulți jucători să adere la Codul de practică

Loading

Comisia Europeană a publicat rapoartele Facebook, Twitter, TikTok, Microsoft și Google privind măsurile luate în luna iunie pentru combaterea dezinformării legate de coronavirus. Actualii semnatari și Comisia solicită, de asemenea, noilor companii să adere la Codul de bune practici privind dezinformarea, deoarece va contribui la extinderea impactului său și la eficientizarea acestuia.

Astfel, campania TikTok de sprijinire a vaccinării, împreună cu guvernul irlandez, a atins peste un milion de vizualizări și peste 20.000 de aprecieri. În Franța, TikTok a reînnoit Centrul de resurse COVID-19, inclusiv videoclipuri actualizate de la guvernul francez ca fiind informații de încredere.

Google a continuat să colaboreze cu autoritățile de sănătate publică pentru a afișa informații despre locațiile de vaccinare în ”Căutarea Google și Maps”, o caracteristică disponibilă în Franța, Polonia, Italia, Irlanda și Elveția.

Pe Twitter, utilizatorii pot acum instrui sisteme automate pentru a identifica mai bine încălcările politicii de dezinformare COVID-19 a platformei. Microsoft și-a extins parteneriatul cu NewsGuard, o extensie Edge care avertizează despre răspândirea dezinformării site-urilor web.

Facebook a cooperat cu autoritățile internaționale de sănătate pentru a spori gradul de conștientizare a publicului cu privire la eficacitatea și siguranța vaccinului și cu cercetătorii din Michigan State University (MSU) pentru a detecta știrile false.

Aceste eforturi comune trebuie să continue, având în vedere provocările persistente și complexe pe care le prezintă dezinformarea online. Programul Comisiei de monitorizare a dezinformării COVID-19 a fost prelungit până la sfârșitul anului 2021, iar rapoartele vor fi publicate acum la fiecare două luni. Următorul set de rapoarte va fi publicat în septembrie. În urma Ghidului publicat recent , semnatarii au început procesul de consolidare a Codului și au lansat un apel comun de interes pentru potențialii noi semnatari.

Mai multe informații pot fi găsite pe portalul Comisiei Europene:

Coronavirus disinformation: online platforms take new actions and call for more players to join the Code of Practice | Shaping Europe’s digital future (europa.eu)

Share:

asistent
Atlas - Asistent