Skip to main content

10 septembrie 2021

Declarația comisarului Lenarčič cu ocazia Zilei Internaționale pentru protejarea educației împotriva atacurilor

Loading

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a emis următoarea declarație:

„Cu ocazia Zilei Internaționale pentru protejarea educației împotriva atacurilor, UE își reafirmă angajamentul de a promova și proteja dreptul fiecărui copil de a crește într-un mediu sigur, de a avea acces la educație de calitate și de a construi un viitor mai bun și mai pașnic.

Atacurile asupra școlilor, studenților și profesorilor au un impact devastator asupra accesului la educație, la sistemele de educație și la dezvoltarea societății. Din păcate, incidența lor crește într-un ritm alarmant. Acest lucru este clar din evoluțiile recente din Afganistan și din crizele din Etiopia, Ciad, regiunea Sahel din Africa, Siria, Yemen sau Myanmar, printre multe altele. Coaliția globală pentru a proteja educația împotriva atacurilor a identificat peste 2400 atacuri asupra instituțiilor de învățământ, studenților și educatorilor în 2020, o creștere de 33% din 2019.

Atacurile împotriva educației constituie, de asemenea, încălcări ale dreptului internațional umanitar, setul de reguli care urmărește să limiteze efectele conflictelor armate. Astfel de încălcări se înmulțesc, în timp ce autorii lor sunt rareori chemați la răspundere. Din acest punct de vedere, punem în mod consecvent respectarea dreptului umanitar internațional în centrul acțiunii externe a UE. Fiind unul dintre cei mai mari donatori umanitari, UE va continua, prin urmare, să promoveze și să promoveze respectul global al dreptului internațional umanitar, atât de către state, cât și de grupuri armate nestatale în timpul unui conflict armat.

Dincolo de distrugerea facilităților, atacurile asupra educației duc la suspendarea pe termen lung a învățării și predării, cresc riscul abandonului școlar, duc la muncă forțată și recrutare de către grupuri și forțe armate. Închiderea școlilor consolidează expunerea la toate formele de violență, inclusiv violența sexuală și de gen sau căsătoria timpurie și forțată, nivelurile cărora au crescut drastic în timpul pandemiei COVID-19.

Pandemia COVID-19 a expus și a exacerbat vulnerabilitatea educației la nivel mondial. Acum, mai mult ca oricând, trebuie să reducem la minimum perturbările legate de educație și să ne asigurăm că copiii pot învăța în siguranță și protecție.

Siguranța educației, inclusiv implicarea suplimentară în Declarația privind școlile sigure, este o parte integrantă a eforturilor noastre de a proteja și promova dreptul la educație pentru fiecare fată și băiat.

Răspunsul și prevenirea atacurilor asupra școlilor, susținerea aspectelor de protecție a educației și protejarea elevilor și profesorilor necesită o abordare coordonată și intersectorială.

Prin intermediul proiectelor finanțate de UE în domeniul educației în situații de urgență, contribuim la reducerea și atenuarea riscurilor prezentate de conflictele armate.

UE rămâne în fruntea sprijinirii educației în situații de urgență, dedicând 10% din bugetul său de ajutor umanitar pentru a sprijini accesul, calitatea și protecția educației. ”

https://ec.europa.eu/echo/news/statement-commissioner-lenarcic-international-day-protect-education_en

Share:

asistent
Atlas - Asistent