Skip to main content

31 august 2021

Companiile concurează dezvoltând sarcina utilă pentru a face aer din praful lunar

Loading

ESA (Agenția Spațială Europeană), prin intermediul Direcției pentru Explorare Umană și Robotică, provoacă companiile din statele sale membre să proiecteze o fabrică compactă pentru a demonstra fabricarea oxigenului pe Lună. Echipe din domeniul industrial s-au întrecut în această vară pentru a propune și demonstra proiecte prin intermediul testării, câștigătorul urmând să fie declarat în septembrie.

Scopul este de a produce tehnologie autonomă, fiabilă, cu întreținere redusă, consumabilă și durabilă, construcția unor fabrici mai mari producătoare de propulsoare pentru nave spațiale, aer pentru astronauți și materii prime metalice pentru echipamente.

Direcția ESA pentru Explorări Robotice și cu Echipaj Uman a selectat Airbus Defence and Space în Germania, OHB în Italia, Space Applications în Belgia și Thales Alenia Space în Marea Britanie ca lideri ai echipelor concurente pe parcursul unui studiu de vară ce are scopul de a dezvolta conceptul privind sarcina utilă, îndeplinind cerințe stricte de performanță. Conceptul de bază a fost deja dovedit. Probele returnate de pe suprafața lunară confirmă faptul că regolitul lunar are greutatea compusă din 40-45% oxigen, fiind cel mai abundent element al său. Dificultatea constă în faptul că acest oxigen este legat chimic sub forma de oxizi, în minerale sau sticlă, deci nu este disponibil pentru utilizarea imediată.

https://www.esa.int/Enabling_Support/Space_Engineering_Technology/Competing_companies_developing_payload_to_make_air_from_moondust

Oamenii de știință ai resurselor spațiale ESA, Alexandre Meurisse, comentează: „Acum avem facilitatea în funcțiune, putem ajuta la proiectarea unei versiuni a acestui sistem care ar putea într-o zi să zboare spre Lună pentru a fi operată acolo”.

https://www.esa.int/Space_in_Member_States/Romania/Companiile_concureaza_dezvoltand_sarcina_utila_pentru_a_face_aer_din_praful_lunar

 

 

 

Share:

asistent
Atlas - Asistent