10 iulie 2021
Comisia Europeană prezintă recomandările sale actualizate de reformă privind reglementarea a șapte servicii profesionale de afaceri. Obiectivul recomandărilor este de a stimula și sprijini statele membre în crearea unui mediu de reglementare care să conducă la creștere, inovare și crearea de locuri de muncă și, mai ales, să elimine obstacolele persistente pe piața unică a serviciilor.
Recomandările actualizate reflectă progresele foarte limitate înregistrate de statele membre în reformarea reglementărilor profesionale, ținând cont că recomandările inițiale au fost publicate pentru prima dată în 2017. Numai câteva state membre au luat măsuri pentru a elimina reglementarea disproporționată. În general, reformele au abordat doar parțial recomandările Comisiei, lăsând spațiu semnificativ pentru îmbunătățiri ulterioare ale reglementărilor în majoritatea statelor membre.
Reformele structurale vizate și eficiente din aceste sectoare ar aduce beneficii ecosistemelor industriale europene afectate puternic de pandemie prin crearea unui mediu de afaceri mai deschis și îmbunătățirea alegerii, prețurilor și disponibilității serviciilor pentru consumatori și industrie.
Comisarul Thierry Breton , responsabil pentru piața internă, a declarat: „Serviciile comerciale sunt esențiale pentru economia europeană. De ei depind atât consumatorii europeni, cât și toate ecosistemele industriale. Recomandările de astăzi oferă un nou impuls statelor membre pentru a îmbunătăți competitivitatea și reziliența pieței noastre unice pentru servicii și pentru a contribui la redresarea post-COVID-19. Progresul limitat în ceea ce privește reformele din ultimii 4 ani arată că trebuie să urcam cu o treaptă mai sus. Comisia Europeană este pregătită să sprijine statele membre în acest proces. ”
Recomandările se concentrează pe șapte servicii profesionale de afaceri cu potențial ridicat de creștere, inovare și locuri de muncă: arhitecți, ingineri, avocați, contabili, agenți de brevete, agenți imobiliari și ghizi turistici. Recomandările se referă la normele naționale care reglementează accesul la aceste servicii și exercitarea acestora, de exemplu, prin punerea la dispoziție a unor domenii largi de activități profesioniștilor cu calificări specifice sau prin limitarea tipurilor de forme de companie și a structurilor de proprietate permise. Aceste practici pot restricționa concurența, precum și accesul întreprinderilor la capital, economiile de scară și inovația. Într-adevăr, accesul și exercitarea profesiilor reglementate sunt identificate în mod repetat printre cele mai persistente obstacole pentru întreprinderile de pe piața unică.
În acest scop, recomandările: i) monitorizează progresul reformei; ii) creșterea gradului de conștientizare a reglementărilor împovărătoare; și iii) identificarea domeniilor pentru reforme cu cel mai mare potențial economic.
Serviciile de afaceri, dintre care multe sunt servicii profesionale reglementate, reprezintă aproximativ 13% din valoarea adăugată a UE și aproximativ 14% din ocuparea forței de muncă din Uniunea Europeană. Aceste sectoare asigură intrări intermediare în toate ecosistemele industriale și joacă un rol esențial în economia europeană. Aceasta înseamnă că un sector al serviciilor profesionale care funcționează bine poate fi o sursă semnificativă de creștere economică și bunăstare, iar buna funcționare a acestui sector va fi importantă pentru realizarea unei redresări economice solide din criza cauzată de COVID-19.
Prezenta comunicare actualizează și consolidează recomandările pentru reformele naționale la reglementarea serviciilor profesionale adresate statelor membre în 2017 . Face parte din acțiunile de urmărire a exercițiului de „evaluare reciprocă” prevăzute de directiva revizuită privind calificările profesionale din 2013 (2013/55/UE).
Share: