Skip to main content

09 septembrie 2021

Comisia Europeană a adoptat astăzi cel de-al doilea raport anual de perspectivă strategică

Loading

Raportul CCR care stă la baza Raportului de previziune strategică din acest an prezintă o analiză de perspectivă asupra capacităților și libertății UE de a acționa într-o ordine globală din ce în ce mai multipolară și contestată.

În ultimele nouă luni, CCR a angajat peste o sută de părți interesate și experți în cadrul unui proces de previziune care urmărește viitorul autonomiei strategice deschise a UE până în 2040 și mai departe.

Procesul de previziune a examinat punctele forte și domeniile de îmbunătățire existente și a identificat provocările emergente și oportunitățile viitoare. S-a axat pe cinci domenii diferite: geopolitică, tehnologie, economie, mediu și societate.

Rezultatele acestui proces s-au alimentat în Raportul de previziune strategică 2021, adoptat astăzi de Comisie, și sunt prezentate în raportul științific pentru politici al CCR: modelarea și asigurarea autonomiei strategice a UE până în 2040 și ulterior.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat: „Cetățenii europeni experimentează aproape zilnic că provocările globale precum schimbările climatice și transformarea digitală au un impact direct asupra vieții lor personale.

Cu toții simțim că democrația și valorile noastre europene sunt puse la îndoială, atât extern, cât și intern, sau că Europa trebuie să își adapteze politica externă din cauza unei schimbări a ordinii globale.

Informații timpurii și mai bune despre astfel de tendințe ne vor ajuta să abordăm problemele atât de importante în timp și să ne orientăm Uniunea într-o direcție pozitivă. ”

Vicepreședintele Maroš Šefčovič, însărcinat cu relațiile interinstituționale și cu previziunea, a declarat: „Deși nu putem ști ce va depinde viitorul, o mai bună înțelegere a megatendențelor cheie, a incertitudinilor și a oportunităților va spori capacitatea și libertatea de a acționa pe termen lung a UE.

Prin urmare, acest raport de previziune strategică analizează patru megatendențe cu impact major asupra UE și identifică zece domenii de acțiune pentru a ne stimula autonomia strategică deschisă și a consolida conducerea noastră globală către 2050.

Pandemia nu a făcut decât să consolideze alegerile strategice ambițioase astăzi, iar acest raport ne va ajuta să fim cu ochii pe minge.”

https://ec.europa.eu/jrc/en/news/jrc-foresight-report-EU-open-strategic-autonomy

Share:

asistent
Atlas - Asistent