21 septembrie 2021
În aceste zile se desfășoară cea de a 20-a ediție a evenimentului „Săptămâna Europeană a Mobilității” sub motto-ul „Sigur și sănătos, cu mobilitate durabilă”, aducând tribut greutăților resimțite de Europa și întreaga lume pe perioada pandemiei COVID-19. Spațiul susține în mod semnificativ dezvoltarea de soluții noi și inteligente de mobilitate, precum și monitorizarea infrastructurilor urbane importante.
„Săptămâna europeană a mobilității” este campania emblematică de sensibilizare a Comisiei Europene privind mobilitatea urbană durabilă, promovând noi moduri de viață în favoarea mobilității active, a transportului public și a altor soluții de transport curate și inteligente. Avantajele serviciilor și datelor spațiale pentru durabilitate și mobilitate inteligentă sunt în prezent în atenția publică, deoarece Uniunea investește mai mult în programul său spațial, pentru definirea de politici ecologice și digitale.
În continuare, sunt prezentate 5 moduri prin care Programul spațial al UE are un impact pozitiv asupra mobilității durabile:
Transportul este una din principalele surse de poluare a aerului, despre care se știe că are un efect direct asupra mortalității, precum și asupra bolilor respiratorii și cardiovasculare. Utilizarea de către vehicule a sistemelor de navigație prin satelit, cum ar fi Galileo, poate reduce timpul de călătorie cu mai mult de 10%, contribuind astfel la reducerea emisiilor de substanțe nocive și poluante. Serviciile Copernicus pot sprijini monitorizarea emisiilor prin validarea măsurătorilor de la senzorii existenți și prin furnizarea de date din zone care nu sunt acoperite altfel.
Sistemele inteligente de transport SIT se bazează pe date de poziționare, care au devenit acum mult mai precise datorită serviciilor Galileo. Cu ajutorul GNSS al UE, implementarea avansată a SIT devine acum o realitate pentru companiile de transport și mobilitate. Orașul Madrid a fost printre primele care au integrat serviciile de poziționare ale Galileo în sistemul său de transport, pentru a îmbunătăți serviciile de transport public. Tehnologia spațială a UE devine fundamentală pentru dezvoltarea soluțiilor inteligente de mobilitate care vizează Pactul verde european.
Copernicus oferă o gamă largă de produse și servicii bazate pe date optice prin satelit. Imaginile Lidar pot, de exemplu, ajuta autoritățile de planificare urbană să identifice schimbările pe teren, cum ar fi afundarea terenului sau vegetația care ar putea invada șinele feroviare sau rețelele electrice care alimentează orașul cu electricitate. Combinația de imagini furnizate de Copernicus, împreună cu poziționarea foarte precisă oferită de Galileo, permite monitorizarea tunelurilor, autostrăzilor, podurilor și altor infrastructuri specifice.
Dezvoltată de Agenția pentru Programul Spațial al UE (EUSPA) în colaborare cu Comisia Europeană, aplicația Galileo Green Lane este un instrument cheie în răspunsul UE la pandemia COVID-19. Prin facilitarea traficului la frontierele UE, aplicația contribuie la susținerea unui principiu fundamental al UE – libera circulație a mărfurilor pe piața internă.
Începând din luna aprilie 2018, toate modelele de mașini noi din Uniunea Europeană sunt echipate cu tehnologia eCall. În cazul unui accident grav, eCall apelează automat 112 – numărul unic de urgență al Europei – pentru a oferi asistență mai rapidă. Folosind Galileo, sistemul trimite poziția exactă a vehiculului avariat și direcția de deplasare către serviciile de urgență, permițând intervențiilor de urgență să ajungă mai repede la locul accidentului. Prin accelerarea timpilor de răspuns la urgențe cu 40% în zonele urbane și cu 50% în mediul rural, se estimează că eCall ar putea ajuta la prevenirea a 2.500 de decese din accidente rutiere și la economisirea a aprox. 26 mld. Euro în fiecare an.
Orașele din întreaga lume sunt invitate să participe la „Săptămâna europeană a mobilității”, care are loc, în fiecare an, în perioada 16-22 septembrie.
Pentru a vedea dacă orașul dvs. participă la această campanie, puteți verifica harta interactivă: https://mobilityweek.eu/2021-participants/map?year=2021&country=&ci=
Share: